Löptips för nybörjare

Att springa lopp är något som alla klarar av. Det är både en folkfest, rolig upplevelse, nyttigt och utmanande. Du utgår helt från dina egna förutsättningar och mål oavsett om det handlar om att bara ta sig runt eller att springa under en viss tid. Oavsett så kan du förbereda dig och träna smart inför loppen.

1. Är du nybörjare och vill hitta till löpningen eller helt enkelt klara av att löpa en viss sträcka exempelvis 5km utan att stanna rekommenderar jag att ta löpningen steg för steg. Ett smart tips är att sätta en timer på mobilen som du har med när du springer utomhus och börjar med att exempelvis löpa 2min, gå 1 min och hålla på så i 5km. Nästa pass så löper du 3min och går 30sek osv. Du bestämmer hur din uppdelning är beroende av vad som funkar för dig, men se till att löpa lite mer och gå lite mindre för varje pass. Tillslut genomför du hela sträckan utan att stanna.

2. Vill du bli mer uthållig i din löpning kan du göra som liknande övning med en timer. Nu sätter du timern på 5minuters intervaller där du ökar hastigheten och sänker hastigheten om vartannat i exempelvis milen om du förslagsvis ska springa milen på ett lopp i vår.

3. Vill du pusha konditionen till det bättre så är trappintervaller superbra! Hitta en så lång trappa du kan och löp ca 10 min innan för uppvärmning. Väl framme vid trappan så alternerar du små snabba steg på varje trappsteg upp med långa kliv på vartannat trappsteg upp. Sätt ett mål innan du börjar med hur många rundor i trappan som känns utmanande för dig och ta sedan 10 minuters jogg hem för nedvarvning.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode weekly

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!