Ny på gymmet – Proteinhets – Behöver man en PT?

Foto: Linnéa Broberg

Fråga: Hej Hanna! Blev så glad att jag äntligen funnit en träningsblogg som skapar värde för mig! Vartenda av dina inlägg jag läst hittills är realistiska och intressanta! Jag är nybörjare på gymmet och känner ångest eftersom jag inte klarar av att göra övningar korrekt (får ont i rygg även av enkla övningar). Det har gjort att min motivation sjunkit. Därtill känner jag kroppshets att vara för ”smal” och inte klara av styrketräning vilket har gjort att jag inte gått till gymmet med samma motivation som jag haft tidigare.
Min fråga till dig är om du har några tips inför första gången på gymmet, det är inte alltid PT tillgängliga och brukar oftast vara väldigt dyra..har du några fler tips?
Undrar även hur du ställer dig kring proteinshakes? Använder du något och rekommenderar du att ta extra protein i början om man inte äter väldigt mycket via maten, isåfall vilken?

Svar: Hej! Tack snälla för din fråga och fina ord. Blir så glad att ni tycker om vad jag skriver och gör! Jag tänkte att jag kör den här frågan i ett eget inlägg då jag tror att många känner igen sig om att vara osäker i början, jag har själv varit där.

Jag tog hjälp av en PT för att få in grunderna men jag förstår att alla inte har möjlighet ekonomiskt för det. För att lära sig teknik så tycker jag att det finns fantastiska mycket bra och pedagogiska filmer på youtube, där har jag kikat mycket. Annars är det ett bra alternativ att anlita en online coach. Jag ber tillexempel alltid mina klienter att filma om dem har övningar dem är osäkra på och skicka till mig så att jag kan ge pointerns. Det är mycket jag kan hjälpa till med och se även om man inte har bokat en timme på gymmet.

Vad gäller osäkerheten, låt det ta tid. Du är inte ensam och du är fantastiskt stark som tar dig till gymmet trots att det kan kännas som en obekväm plats innan man kommit in i det. Skit i tankarna om att folk tittar på dig eller granskar dig. På gymmet är man där för att köra sin egen grej. Samt ALLA har en start och en början. Störst eloge är till dem som valt att starta sin resa mot ett hälsosammare liv, det är tuffast i början att få in en rutin och vinna över osäkerheten. Men du kommer att tacka dig själv i framtiden! Du gör kanske den viktigaste investeringen i dig själv just nu, så sluta inte att gå till gymmet och sluta aldrig försöka.

Jag äter som bekant växtbaserad kost och får i mig protein från växtriket, och det funkar hur bra som helst! Sanningen är att otroligt få i västvärlden lider av proteinbrist (det kan du kolla upp om du tror att du är en av dem). Den här proteinhetsen som råder är mer eller mindre en trend. Vi människor kan endast ta upp en viss del protein, det vi äter utöver det har ingen nytta eller magiskt funktion. Övertron på protein är alltså missvisande då vi exempelvis inte bygger mer muskler ju mer protein vi äter. Det verkar även trenda att misstro kolhydrater och de målas upp som kroppens värsta fiender..? Faktum är att kolhydrater och protein har samma energi/kcal per gram och att dem båda behövs för att kroppen ska fungera som den ska. Alltså.. jag har ingen övertro på protein, jag äter tillräckligt av alla kostens byggstenar 🙂 Jag rekommenderar inte att börja med pulver och tillskott från början, är det något du måste göra längre fram för att du inte får i dig från en allsidig kost (väldigt få!) så är det om flera steg. Börja med att få i dig bra energi från en god kosthållning och fokusera på att få in ett härligt flow i träningen! 🙂

Ha en fantastisk Lördag!
Kram H 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!