Favoritkällor till protein, kolhydrater & fett – VEGANSKT

Fett: Avokado, nötter, fröer. Exempelvis äter jag gärna en halv avokado på knäckebröd, nötter och granola gjort på fröer på min havre yoghurt.

Protein: Jag äter inte super mycket sojaprotein då det ej är det nyttigaste alternativet till vegansk proteinkälla. Fokus ligger på protein från linser och bönor. Jag gör gärna linsgrytor eller min favorit chili sin carne med extra bönor & kikärtor i.

Kolhydrater: Grönsaker i mängder precis som kärleken för rotfrukter i ugn! Bönpastan är även en ny favorit hemma. I kolhydratsform tycker jag även om svart ris, quinoa & potatis eller sötpotatis. Mörka bröd och fröknäcke är en annan favorit. Här kommer även frukt in och då älskar jag clementiner så här års, en grapefrukt på morgonen (c-vitamin är grymt för att ta upp järn om du tar tillskott av det som jag gör), sedan är gröna äpplen eller banan en favorit på eftermiddagen som mellanmål!

Som ni märker är jag inte rädd för varken fett eller kolhydrater. Den här trenden med att protein skulle vara magiskt och att kolhydrater är största boven, är just en trend. Kolhydrater är kanon, när de kommer från bra källor och livsmedel. Som vegan tror jag på att du måste vara extra medveten om att äta näringsrikt. En vit smörgås, pommes & pasta med ketchup är exempelvis också vegansk, men knappt någon näring i..! Därför är det en fel uppfattning att vegansk mat skulle automatiskt vara hälsosamt. Däremot tar du ofta bort ohälsosamma saker ur din kosthållning som vegan då du är mer medveten om vad du stoppar i kroppen och vad det gör för kroppen. Istället för de vita mackorna äter jag stora skålar med grönsaker i alla dess former, baljväxter och bra kolhydratskällor. Jag baserar min kost på hälsosamma råvaror från växtriket och min kropp älskar det!! Min kanske största anledning till att äta växtbaserat är av just hälsoskäl! Att vara vegan och lida av brister beror på okunskap. Jag tar kosttillskott som B12 (måste!), B5, Omega 3 (från alger) och järn (för att jag är kvinna och förlorar mycket järn en gång i månaden). Men jag får i mig allt jag behöver genom min plantbaserade kost då jag är medveten och bryr mig om vad jag ger för energi till kroppen! Att äta växt-baserat är det bästa jag gjort och gett min kropp hälsomässigt !!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!