Vanliga nybörjarmissar på gymmet & hur du undviker dem

1. Du skaffar gymkort utan att veta vad du ska göra där

Det är kanonbra att faktiskt ha fått tummen ur och signat upp sig på ett medlemskap på gymmet. Men vad tjänar det till om du inte har någon susning om hur, var, när och varför du ska träna? Vilka övningar du bör göra, vart det ska kännas och vilken träning som hjälper dig?

Det är inte lätt i början och därför rekommenderar jag alltid att ta hjälp av en PT för att få in grunderna. Förstår du syftet med din träning så skapar det även motivation till att gå till gymmet och genomföra passen.

2. Våga testa nya sätt att träna på, men ge inte upp för snabbt

Många gym erbjuder gruppträning. Det finns många olika typer av gruppträning och nya former dyker upp hela tiden. Jag älskar personligen att prova på nya träningsformer och jag tycker att det är en utmaning mentalt att göra sådant som känns ovant och jag är ”dålig på”. Men mitt tips här är att inte ge upp för snabbt. Gå inte på ett yoga-pass och tänk att ”nja detta är inte för mig, jag är alldeles för stel”. Ge det alltid några gången innan du bestämmer dig för om det är din grej samt känns roligt och utmanande.

3. Otålig efter resultat

I början kan det vara svårt att förstå mängden, intensiteten, tiden och typen av träning som krävs för att uppnå olika typer av mål. Det är lätt att bli otålig av att inte märka resultat efter några få veckor. Allt beror på vad för mål du strävar efter med din träning, men låt saker ta sin tid. Om du fortsätter att utmana dig och din kapacitet som du har idag, så kommer du så småningom att bli bättre!

4. Gå ”all in” direkt

En riktig klassiker. Din motivation är på 110% och du är super taggad på träning. Du bokar upp alla veckans dagar och kör ”all in” från dag 1. Efter ett par veckor börjar motivationen avta och kroppen frågar vad du sysslar med som inte alls är van vid så mycket träning i förhållande till liten återhämtning. Många åker på någon förkylning och immunförsvaret ligger på botten. Där dog träningsglädjen och vägen tillbaka till gymmet blir bara längre och jobbigare?!

Alltså är mitt tips att trappa upp på träningen. Starta utifrån hur mycket träning du är van vid idag och öka sedan antal pass per vecka.

5. För mycket vikt

Jag tror att en vanlig uppfattning på gymmet är att ju mer vikt du tar, desto bättre. Fel. Mer vikt ger självklart större belastning och utmanar muskeln mer, men det är förutsatt att du utför övningen i korrekt form. Tyngre vikt gör det svårare att bibehålla bra teknik. Mitt tips är att hålla dig till vikter som du behärskar bra och stegra sedan med tiden. Då minskar du skaderisken.

6. Vågen är inte din bästa vän

Jag förstår inte riktigt varför det finns en sådan fixering vid vågen. Vad den säger ger dig varken en siffra på din muskelmassa, vätska, skelett, fettprocent, hälsa eller mående. Att jämföra sin egen vikt med någon annans ger absolut ingen indikation på någonting alls, mer än att ni är olika? Det enda den kan ge är ett litet humm om skillnaden på din egen vikt vid ett tillfälle till ett annat. Men det finns så mycket olika aspekter som spelar in i vad det står på vågen så jag skulle inte rekommendera att fixera sig vid den kopplat till din träning.

7. Kosten hör ihop mer än du tror, kompensera inte

Oavsett vad du har för mål i din träning så är kosten viktig. Jag tycker om att se på träning som ett av mina största redskap till att skapa en hälsosam och välmående kropp. Ett annat kanske större redskap är vad jag äter. För att orka träna så behöver jag ge kroppen bra bränsle i form av näringsrik kost, men också fylla på kroppen efter ett pass. Hur min kosthållning ser ut speglar hur bra min träning går och framförallt hur bra min kropp mår från insidan och ut.

8. Var inte för hård mot dig själv

Glöm aldrig att alla har en början och en start. Det är okej att det känns lite obekvämt, alldeles för fysiskt krävande och jobbigt i början. Men detta är bara din början och härifrån kan du bara bli bättre! För det faktum att du går till gymmet, satsar på ditt välmående och dig själv ska du ha en stor klapp på axeln.

Du är grym!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!