Q&A – Vad innebär balans?

Foto: David Marquez

Godmorgon Måndag! Hoppas att ni har haft en fin helg. Jag har haft en super härlig helg och umgåtts med familj och vänner. Idag blir det en förmiddag av jobb följt av ett träningspass vid lunch och sedan plygg resten av dagen. Jag använder ofta ordet balans när jag pratar om ett förhållningssätt eller tankar kring kost och träning. Jag fick en super bra fråga om hur jag definierar odet balans.

Fråga: Skulle vara kul och läsa om din syn på ordet balans och hur du lever efter det. Idag är det ett ord som hörs mer eller mindre överallt men som många ser väldigt olika på. När jag läser din blogg får jag en bild av att du har en klok bild (lik min bild av det) men skulle vara kul om du skrev ner det mer i ord. Hur ser du på balansen i träning? Kost? Vila? Att unna sig? Älskar att du delar mer recept, fortsätt med det ? kram!

Svar: Tack för din fråga! Att balans för mig är viktigt idag beror på att jag levt väldigt strikt kring kost och träning. Jag har förlitat mig blint på träningsupplägg och kostscheman. Ätit exakt på en viss tid, en viss mängd av en viss typ av mat. Jag tränade reps, set och övningar och kände aldrig efter själv i kroppen. Vad det ledde till? Jag mådde dåligt och kände mig ständigt otillräcklig. Jag kopplade ihop eget värde med hur bra jag presterade i den här ”äta & träna perfekt” grejen. Jag ifrågasatte om det verkligen behövde vara varken eller. Måste man äta kyckling, ris och broccoli och aldrig något utanför det? måste man träna exakt på ett visst uträknat sätt? – för att vara hälsosam? Vad jag insåg var att det inte alls var hälsa för mig. Jag mådde bara sämre av det psykiskt och mitt förhållande till kost och träning blev sämre och sämre. Ett kontrollbehov skapades över näringsinnehåll, kolhydrater, protein, fett och allt var kopplat till utseende och träningsresultat. Alltså inte näring kopplat till hälsa, utan näring i form av kost som skulle resultera i lägre fettprocent och högre muskelmassa. Att äta något utanför ”mat som ger resultat” gav grov ångest och jag tappade mig själv i något konstigt förhållande och kontrollbehov till kost och träning. Jag levde för det. Att ”unna mig” såg jag som ett misslyckande mot min ”disciplin”. Vad jag kom till insikt i var att jag var tvungen (!!) att hitta någon annan väg. Något annat sätt att leva på. Något långsiktigt där jag får tycka att träning är roligt och inget måste. Där jag äter bra men inte känner att jag lever efter någon perfektion i att bara äta vissa saker och förbjuda mig från allt annat. Jag ville hitta en BALANS. Balans för mig är att jag utgår från min hälsa och välmående. Både fysiskt och psykiskt. Jag äter näringsrik mat för min hälsas skull, och ibland njuter jag av vin, tårta, chips och sådant som inte är så hälsosamt. Och det är helt okej. Jag vet att jag till största del äter väldigt bra mat (speciellt efter att jag blev vegan) och det är helt okej att njuta av annat någon gång ibland. Vad gäller träningen så innebär balans för mig att jag lyssnar på min kropp och jag gör det jag känner för. Jag tvingar inte mig själv till gymmet för att köra något visst typ av pass för att jag har ”disciplin”. Jag tränar det jag känner för och tycker är roligt. Tränar jag inte alls ett par dagar så är det helt okej också. Jag tvingar mig själv inte till träning idag, jag tycker att det är genuint roligt. När det inte känns kul, hittar jag en annan träningsform eller en utmaning. Psykiskt sätt innebär balans för mig att jag är befriad från måsten, krav, ”ät detta men inte detta”, ”du måste träna såhär”, ”du får inte detta” osv. Jag är befriad från dålig tankekraft som tidigare har lagts på ett försök att ständigt vara perfekt vad gäller kost och träning. Balans för mig är allt det och att bara leva och må bra utan fixeringar och konstigheter. Vi lever bara en gång och så jag tänker kring kost och träning idag med balans som en stor grund, känns fantastiskt och hållbart i längden. Det vill jag inspirera till genom min blogg och hjälpa andra som kanske tror att det är ”antingen/eller” att hitta balans. 🙂

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Just där är jag, i det där första läget där jag ser misslyckande på att inte ”orka” träna eller att prioritera träningen och kosten. Just nu är det högt tempo på jobbet vilket gör att mattiderna blir sämre och jag äter senare och hela cirkeln kommer i obalans, jag börjar bli trött redan vid 15 tiden och sen går jag hellre och lägger mig vid 21 och då har jag ätit några sötsaker från skafferiet innan.. det är ingen struktur alls och jag är medveten om den obalans jag befinner mig i. Jag är medveten om att allt detta hör ihop och att anledningen till att jag är trött är för att jag inte håller mina tider, jag rör inte på mig, jag stressar men däremot sover jag bra! ? Kaos i livet just nu och det för med sig ångest och irritation över att jag misslyckas. Jag har för höga krav på mig själv när det kommer till min kropp så när jag inte gör det jag behöver för att nå det så låser jag mig istället.. Vill försöka hitta en väg ut! Men allt utanför är så perfekt, och alla kroppar är perfekta, träningspassen är perfekta och maten är bra och hälsosam.. Det är det tuffa med alla dessa sociala medier, för mig gör det mig påmind om det jag inte har och det jag hade önskat att få men som jag måste kämpa för att få.

    LoveByMalin 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/lovebymalin
    Svara
  • Bra text!:)

    FightAgainstAnxiety 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/fightagainstanxiety
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!