Sötsug – Hur blir man av med det?

Foto: Linnéa Moberg

Från min Q&A fick jag en hel del frågor angående sötsug och vad man ska göra för att inte falla för sötsug osv.

Jag tog ut ett par stycken då det var många liknande, här kommer frågor & svar;

Fråga: vad äter du en lördagskväll när du är sugen på något sött och gott?
Svar: Jag äter mörk choklad alternativt bakar gärna något gott som en vegansk kladdkaka tillexempel eller chokladbollar på kokosolja & honung istället för smör och raffinerat socker.

Fråga: Är du aldrig sötsugen? Varför isf?
Svar: Jag kan tycka att det är gott med något sött ibland men jag har inte ett större sug efter saker & det tror jag dels beror på att jag ser till att bli mätt på bra och hälsosam mat under dagen. Då håller jag blodsockret i schack under hela dagen och får inte dippar så som ex snabbmat ger vilket ofta resulterar i sötsug. Sedan äter jag inte söta saker ofta, gör man det så triggar man hela tiden sötsug och belöningssystem. Det finns flera intressanta studier gällande socker och dess beroende, såg bland annat en intressant dokumentär på Netflix om detta. Jag äter knappt aldrig raffinerat vitt socker och undviker det så mycket jag kan i livsmedel också. Äter jag något sött så vill jag ha det så naturligt som möjligt, men för mycket fruktsocker är heller inte att föredra trots att det många gånger är bättre än vitt socker.

Fråga: din syn på att äta en godispåse på lördagarna?
Svar: min syn är att man ska kunna äta vad man vill och varken förbjuda sig från saker eller känna ett stort behov av saker. Jag vill ex. inte vara en slav under ett sockerberoende lika lite som under ett krav av att aldrig få äta godis. Sedan är inte jag en person som gillar smågodis speciellt mycket och jag tror att jag har lärt mig att inte äta sådant mycket av att jag vet vad det är i och det inte lockar mig. Återigen pratar vi om medvetenheten. Jag uppskattar hellre ett glas rödvin, mörk choklad och vindruvor en lördagskväll. Om ni har gått på en detox någon gång så vet ni vad jag pratar om att smaklökarna förstärks och om du inte har ätit sött på länge och helt plötsligt gör det så smakar det FÖR sött för att man inte är van vid smaken. Lite så tycker jag om smågodis haha. För att sammanfatta ett svar; vill man äta godis en lördag så gör man det. Jag tror stenhårt på 80/20 eller 90/10 tänket vad gäller hälsosam mat.

Fråga: Hur blir man av med ett sötsug?
Svar: Mitt absolut bästa tips som jag själv tycker funkar är att fylla på ordentligt med riktig mat. Äter du bra och hälsosamt under dagen och håller en hyfsat jämn blodsockernivå så riskerar du inte dipparna där sockret känns extra lockande. Jag brukar tänka att ju mer hälsosam mat jag fyller på min kropp med, desto mindre plats finns för onyttig mat 🙂 om du ändå gärna vill ha något sött så försök välja ett bättre alternativ, antingen baka en nyttig variant eller köp mörk choklad exempelvis. Allt handlar om medvetna bra val för att motarbeta sötsug. 🙂

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!