Resultat av att träna 2 pass om dagen 7 dagar i veckan?

Foto: Christopher Carrwik

Jag har tidigare skrivit inlägg kring motivationstips till att träna, men nu skulle jag vilja ta upp något som är minst lika viktigt att pusha till: att våga vila.

När man pratar om träning i vissa sammanhang så är uppfattningen ofta att mer skulle vara bättre. Att man ger en extra klapp på axeln till den som tränar sju dagar i veckan och nästan en applåd till den som dessutom kör 2 pass om dagen. Shit vilken disciplin tänker många. Och jag har varit där. Både den som tänkt högt om att träna så mycket som möjligt. Men jag har också varit den som tränade så mycket. Disciplin ja visst, men det handlade mycket om ett ”duktighets syndrom” inför en själv och ens prestationskrav. Vad resulterade det i? En utsliten och uttröttad kropp som gått med stresshormoner som skjutit i taket alldeles för mycket & för länge kontra faktisk vila och återhämtning mellan varven. Där hjärnan pressade så hårt till att kroppen inte ville mer. Så där låg jag i sängen, helt utslagen och förstod inte varför. Var det någon vitaminbrist? Jag som åt hälsosamt började köpa tillskott och tog äckliga shots med järn varje morgon. Inget fungerade tills jag insåg att det handlade om stress. Vi får inte glömma att träning är kanon, men det är också en stress för kroppen (speciellt högintensiv träning som jag älskar). Kroppen krävde helt enkelt återhämtning, vila och sömn. Idag satsar jag på 4-5 pass per vecka beroende på vad för typ av träning jag kör och värdesätter vilan högt för att skapa en vältränad kropp som är hållbar långsiktigt!
Träningsfrekvens handlar självklart mycket om sitt egna utgångsläge, och det kan du stegra successivt så att din kropp klarar av en högre träningsfrekvens. Men vi är fortfarande bara människor och oavsett vem så behöver vi vår återhämtning i relation till formen av träning vi utför.

Med det vill jag säga:
1. Träna smart. Mer är inte alltid bättre.
2. Utgå alltid från dig själv men inse också att din kropp behöver återhämtning och vila emellanåt oavsett hur vältränad din kropp är.
3. Var uppmärksam på om någon i din närhet börjar få ett ohälsosamt beteende till träning och visa ditt stöd.
4. Tänk långsiktigt i din träning, hälsa och välmående!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Hej! Kika i mitt senaste inlägg så har jag svarat där☺️

  hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
  Svara
 • Hej! Visst var det marknadsföring du läser nu? Vart får går du någonstans, distans eller Göteborg? går i samma tankar just nu nämligen så skulle vara grymt med tips!

  Fitnessbyannabelle 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/fitnessbyannabelle
  Svara
 • Tack snälla! Härligt att höra att du gör det, så viktigt☺️

  hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
  Svara
 • Men wow vilket bra inlägg! Så sant det du skriver om! Alldeles för ofta pratas det om mer, mer, mer!
  Jag mår bättre i både kroppen och huvudet nu när jag börjat lyssna mer på min kropp! ??‍♀️

  Pizzafitness 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/pizzafitness
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!