Vegan snack – 1 månad utan kött & mejeriprodukter – Utvärdering

Då har det gått 1 månad med helt vegansk/plantbaserad kost. Jag har inte ätit mycket kött hemma innan heller eller den typiska ”youghurt med flingor” ”mjölk i kaffet” och ”macka med smör och ost” kosten så för mig har det inte varit en så stor omställning och jag känner verkligen inte att jag saknar något.

Jag gillar talesättet ”the best diet, are the one that you don’t know you are on” i detta fall menar man kosthållning och inte diet. Jag tror verkligen på att hitta ett hälsosamt sätt att äta på som känns naturligt och där du inte känner att du förbjuder dig från saker eller ständigt behöver fundera på vad man och ska äta och inte. Vegansk kost känns SÅ rätt. Efter alla studier och hälsoundersökningar kring ämnet så ser jag inget skäl till att äta animalier eller kött, speciellt inte från den sjuka industrin som ligger bakom de väl paketerade produkterna på Ica som knappt folk har en aning om ligger bakom.

Att äta veganskt gör att man automatiskt utesluter en mängd onyttiga livsmedel som grädde, ostar, korv osv. Plats kvar finns för määängder av grönsaker, rotfruker, frukt, baljväxter osv. Som vi alla är medvetna om är bra mat för våra kroppar. Så att styra om kosten mot veganskt är i många fall ett grymt hälsomedvetet val. Men inte alltid.

Bara för att man är vegan betyder det inte att man äter hälsosamt. Pasta med ketchup är vegansk?! Och inte speciellt näringsrik mat. Skippa processad vegansk/veggo mat då det finns mycket friterat och konstalt som ska vara ”alternativ till kött” samt snabba kolhydrater och överlag sådan mat som inte är nära sin naturliga form. Alltså hellre riktig kokt potatis än pulver-potatismos om ni förstår hur jag tänker.

Sedan har vi tillskotten. Du kan få i dig nästan allt du behöver från vegansk kost så länge du som sagt äter näringsrik mat baserat på exempelvis mycket grönsaker, fibrer, rotfrukter och baljväxter. Men du behöver köpa tillskott av B12 samt gärna ta en multivitamin och D vitamin tillskott för att vara på den säkra sidan.

Hur har det gått på restaurang då?
Både jag och P uppskattar verkligen att gå ut och äta ibland och gärna med våra familjer. Jag tycker om mat samt att laga mat och gillar att testa olika restauranger, olika matkulturer och smaker. Vi har ätit ute ett par gånger under denna månaden och varje gång har det gått att ordna vegansk mat. Det finns nästan alltid veggo/veganska alternativ på menyn (det är ändå 2018) och om inte annat så kan man justera lite. Ta bort osten på det vegetariska alternativet eller göra en förrätt större till en varmrätt osv. Det har inte varit några problem alls.

Mat hemma?
Inga konstigheter. Här är varor jag rekommederar att ha hemma för en enkel vegansk kosthållning:
– bönor, kikärtor, linser, grönsaker, rotfrukter, frysta grönsaker, frusta bär, gryn, ris, bönpasta, quinoa, kokosmjölk, krossade tomater, röror som ajvar och hummus, soltorkade tomater, kikärtsmjöl, olivolja. Det är bra basvaror att ha hemma för att slänga ihop enkla näringsrika veganska måltider.

Utvärdering?
Både jag och P mår STRÅLANDE. För min del känner jag att tarmarna mår kanon med mat som inte känns tung eller där man blir sådär äckligt mätt som jag kunde bli på kött. Min hy strålar, jag har inga dippar i energin och jag känner att jag varje dag ger min kropp en boost av att äta bra mat. Dessutom tycker jag det är kul att anta utmaningen i köket av att laga god vegansk mat, hittills har det inte varit några problem alls. Många tror att man skulle tappa muskler eller inte få resultat i spegeln (vilket kosten är en bidragande faktor till) osv, men både jag och P kan intyga att äter man rätt vegansk kost så bidrar det absolut till en utseendemässigt mer ”vältränad” kropp i mening av att behålla musklemassa och tappa fett om man nu är ute efter det. Men såklart  är allt personligt och på vilket sätt man äter i kombo med träning. Men har man som argument att inte vilja äta vegansk kost pga att utseendemässiga resultat på gymmet skulle utebli så är det fel (för er som undrat) 🙂 Min kanske viktigaste faktor i det hela är hälsoeffekten och hur bra min kropp mår av denna kosten. Stay tuned för med recept & vegansnack!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Va roligt! Det kommer upp en hel del recpe här! ?

  hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
  Svara
 • Vad kul att du gillar en växtbaserad kost! Är själv vegan så ser fram emot att följa en vegansk träningsblogg ?

  Isabel 0000-00-00 00:00:00
  Svara
 • Målet är att öka förbränningen, gå ner i vikt och testa om det är en livvstil som går att hålla sig till. Har läst mycket om periodisk fasta och än så länge fungerar det väldigt bra.

  carolinalarsson 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/carolinalarsson
  Svara
 • Vad är målet? ?

  hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
  Svara
 • Jag håller på att testa 30 dagar med periodisk fasta 16:8 i kombination med lågkolhydratskost.

  carolinalarsson 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/carolinalarsson
  Svara
 • Tack! Vi försöker att lära barnen på ett roligt och gott sett! ?

  FruJarl 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/frujarl
  Svara
 • Så kul att läsa! Grymma ni är!!?

  hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
  Svara
 • Tack? oumph är en helt ok proteinkälla men den är processad och jag personligen försöker äta så lite processad och så ren mat som möjligt som är så lik den naturliga råvaran☺️ Jag Ian äta det någon gång ibland men jag ser främst till att få i mig proteinet från bönor och baljväxter!?

  hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
  Svara
 • Grymt inlägg och kul att läsa om! Vad säger du om oumph? Är det bra vegansk källa?:) kramis!

  Emma 0000-00-00 00:00:00
  Svara
 • Vi har lagt om kosten till vegansk/vegetarisk hemma hela familjen, och med det menar jag grön och nyttig mat gjord från grunden. Vi har aldrig mått bättre och det är nu det är roligt att både laga maten och framförallt att äta den, testa nya smakar! Älskar det! Vi är uppe i 6 månader nu ?

  FruJarl 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/frujarl
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!