varför en plantbaserad kost?!

Jag ska försöka skriva ihop detta inlägget enkelt och lättläst. Det finns forskare och folk med bättre kompetens i området än vad jag har, så därför vill jag inte uttala mig mer än utifrån mig själv.

Först ska vi förklara veganism och plantbaserad kost. Att äta vegansk kost innebär att du inte äter något som har med djur att göra, alltså inga mejeriprodukter, köttprodukter, fisk, skaldjur, kyckling, ägg osvosv. Att inte äta något med ögon eller något som kommer ifrån något med ögon, kan man säga så? Många veganer äter plantbaserad kost vilket innebär att du baserar ditt kostintag på sådant som kommer från växtriket. Att äta ”plantbased” innebär inte alltid att du äter helt Veganskt (inget från djurriket) utan att du till absolut största del gör det.

Varför?

Hälsoaspekt: Idag är köttindustrin så hårt pressad (myyycket pengar ligger i industrin) att det vi faktiskt får på tallriken inte håller samma kvalité som det gjorde förr. Pengar går ofta före kvalité vilket har resulterat i en djurhållning och uppfödning som medför att kött/fisk/fågel inte alls bidrar till en hälsosam kropp. Vacciner, tillväxthormoner, kemikalier, antibiotika, tunnmetaller, ja ni har säkert hört talas om det. Varför ska jag alls tillföra min kropp detta genom vad jag gör ett aktivt val att stoppa i munnen?

Miljöaspekt: Jag tycker att det är super intressant att vi (inklusive mig själv) alltid trott att fossila bränslen är vår största miljöbov. Faktum står att vi förbrukar jorden i högre hastighet än vi kan bygga upp, vi blir fler fler och står inför ett stort problem i överbefolkning, vi har växthuseffekten osv. Vi har ganska bra koll på att vi ska spara vatten, köra mindre bil, cykla oftare osv. Men har vi koll på köttindustrins påverkan på miljö & att den är myycket större än vad förbrukning av fossila bränslen är?! Jag blev häpnad av siffrorna. Titta på ”cow spiracy” för mer exakta siffor. Detta gav mig verkligen en tankeställare.

Djuren: Hur kommer det sig att jag älskar min hund mer än allt, men kan tänka mig att bidra till att djur behandlas på det fruktansvärda sätt som de görs i dagens industri? Ibland har det kommit upp HEMSKA filmer på Facebook, sådana som man önskar att man aldrig hade sett. Att kalla sig djurvän men att äta kött? Hmm..! Jag tänkte att det kanske var bättre i Sverige med hur vi föder upp och slaktar.. knappast. Tyvärr. Vem skiljer på vad jag som människa ska känna empati för och inte? Att en kossa inte skulle lida? Att en gris inte skulle förstå att hen ska bli slaktad? Samt hur dem behandlas.. ”frigående höns trodde jag var bättre?! Det är knappast mer humant, att låta dem stå på varandra, aldrig se dagsljus osv. Eller en ko som inte kan röra sig & ständigt är dräktig för att ge mjölk. Vad spelar det egentligen för roll om vart man drar gränsen. Det är en levande varelse som jag inte behöver äta för min egen överlevnad, så varför ska jag bidra till något så omänskligt?

Proteinet och brister då? Jag förstår att detta kan vara den första tanken om man bryr sig om kost. Men det är inga som alls problem att tillgodose sitt proteinintag (som idag ofta överkrids då kroppen oavsett endast kan ta upp en viss mängd, så det äts för mycket protein i onödan) via växtbaserad kost som bönor/baljväxter och annat.
Sedan finns det ett tillskott som du inte kan få i dig av växtbaserad kosthållning och det är B12. B12 försvinner långsamt i kroppen och är svår att få upp igen när den är på botten, så den rekommenderar jag att ta direkt om man skulle gå över på en växtbaserad kost. Annars är det inga problem att få i dig vad du behöver från växtriket – det är bara att läsa på och utmana sig själv i köket för att komma ifrån de klassiska kötträtterna. Detta är en helt ny rolig och hälsosam värld av kost och dessutom finns det så mycket bra alternativ i våra livsmedelsbutiken så jag skulle inte påstå att det är särskilt svårt.

Så kvar står frågan VARFÖR?! Jag ser inga motiv alls till varför jag skulle sätta den kanske mest egoistiska och enda anledningen till att äta animalier först ”för att det är gott med bacon?!”. Knappast värt det. Speciellt inte för mig som bryr mig mycket om hälsa.

Därav gör jag så gott jag kan i att äta så mycket Veganskt och växtbaserat som jag kan! Av alla olika anledningar. Jag förstår att detta är ett väldigt omtalat och kontroversiellt ämne som av någon anledning ofta provocerar, men jag vill understryka att detta är utifrån mig själv och mina tankar.

Att jag ätit kött mestadelen av mitt liv beror på okunskap. Jag kommer såklart att skriva mer om detta samt ge recept och tips! Vill ni hänga med mig på min väg till hälsosam växtbaserad kost?

Önskar du att själv att veta mer samt få konkret fakta så att du ser mer vad jag talat om så rekommenderar jag att se dokumentären ”Food Choices” och ”Cowspiracy” på Netflix samt söka runt på nätet, det finns så mycket studier. Men var uppmärksam på att titta vem som publicerar så att dem är objektiva. Exempelvis att inte att ett köttföretag ger ”ekonomsikt stöd” till studien eller förespråkar animalier och vise versa. Var källkritisk för att få en objektiv bild.

Sedan tror jag att det kan vara ett för stort steg att säga antingen eller för många, börja med att göra bättre val, ät mindre animalier och gör så gott du kan – det är bättre än att inte göra något alls.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Det kommer absolut??

  hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
  Svara
 • Tack☺️??

  hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
  Svara
 • kul att du också äter med plant based! ? Tack för tips, den ska jag kika på!??

  hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
  Svara
 • Verkligen!!! Tack för bra info! Finns så många olika aspekter som gör att det inte känns vettigt alls att äta animaliskt ?

  hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
  Svara
 • Bra text! Tycker även det är viktigt att ta upp fisk-konsumtionen. Många har sett filmer och dokumentärer från köttindustrin, men kan tycka att det sprids lite för lite fakta om fisk och vad som händer från att den odlas/trålas till att den ligger på tallriken. Ta t.ex. Den norska laxen, den som vi ex köper i frysdisken med 4 fileer. Den har odlats upp på en laxodling och har gått från ett yngel till en stor, väldigt stor fisk på bara 2-3 år. Är detta normalt för lax? Nej, då kan man fundera på vad som är i deras foder…:) kommer nog inte vara så gott att stoppa i sig fisk som är matad med foder som gör att kroppen växer 2-3ggr så snabbt. Detta var bara ett litet exempel, man kan ju gå in på trålning också. Hur har min fisk fångats som ligger på tallriken? Är de genom trålning där fleta andra organismer och arter har hamnat i trålen och dött pga bifångst? Hur stora bestånd har vi just nu i havet av den arten man äter? Fishbase är en bra hemsIda där man ser olika arters bestånd just nu!

  Ett litet tillägg på ditt inlägg, tycker detta oftast glöms bort och man fokuserar inte lika mycket på det, vilket är konstigt för det är ju lika viktigt!! Utan ett komplett ekosystem i havet har vi ingen planet längre..:)

  Sophia 0000-00-00 00:00:00
  Svara
 • Så bra!! Heja dig! Jag har också precis börjat äta mestadels veganskt, blir väll mer plant based aktigt men inget kött! Du borde se ”what the health” på Netflix! Såg den i veckan, man får sådant sjukt uppvaknande! Heja dig, dela gärna massa recept!? Du är grym! Kram Irene

  Irene 0000-00-00 00:00:00
  Svara
 • Åh ja mer växtbaserade recept! <3

  Julia 0000-00-00 00:00:00
  Svara
 • Väldigt bra och tänkvärd text!

  tiffanykarlsson 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/tiffanykarlsson
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!