Hälsa utan ångest

Foto: Christopher Carrwik 

Vi pratar om att man ska leva en hälsosam livsstil. Men vad är egentligen hälsa?

Jag tror att många förknippar hälsa kring hurtiga träningspass och rena sallader. Det är inte fel, men det finns så många fler aspekter som inte lyfts. Att starta en hälsosam livsstil kan ofta komma till punkten av att ”yes på måndag kör jag” och då är det all in på gymmet, passen är bokade, motivationen på topp och självklart kommer dagsintaget av mat endast fyllas med sallader och gröna juicer? Detta är kanske inte heller så fel tänker ni. Men vad händer den dagen du går ifrån planen? När det inte blev en dag av sallad och gröna juicer? När du tappat motivationen? När det blev ett spontat glas på uteserveringen med en vän istället för det hurtiga gympasset? När du på något sätt inte går i normen av tanken på det perfekta hälsosamma livet?!

Jag ifrågasätter om den tänkta normen om ett perfekt hälsosamt liv faktiskt är hälsosam alls? Av egen erfarenhet kan det lätt skapa ångest, press och stress? Tre saker som knappast är hälsosamt.

Så istället för att pressa dig själv och sätta upp en tydlig bild om ditt nya hälsoliv denna hösten (dessa visioner är som trendigast efter semester och efter nyår som ni vet), gå ner från prestationsstegen när det kommer till hälsa. Du ska inte överträffa dig själv eller andra. Inte bevisa något för dig själv eller andra. Släng den ”perfekta bilden” av ett hälsoliv och starta inte på Måndag. Det är inte livets stora förändring som börjar på en bestämd dag. Det är små steg, små val, små justeringar vardagligen. Det börjar idag, det börjar nu.

Det handlar om att tänka smart när det kommer till näring du ger till din kropp, gör smarta och bra val i matvarubutiken. Det handlar om att skippa bullen på fikarasten på jobbet, du kan äta den men du känner inte för det. Det handlar om att ibland ta ett glas vin med din vän. Om att tidigare på dagen ha kört skiten ur dig på gymmet och älskat det. Om tidiga morgnar i löpspåret och andra dagar inte träna alls. Om att äta största delen hälsosamt men ibland äta det där som inte är det nyttigaste. Det handlar om att skapa en balans och en hälsosam livsstil som är utan krav, stress och press.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • tack för att du delar med dig ? viktigt att ta upp och prata om ?

  hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
  Svara
 • tack?

  hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
  Svara
 • Superbra inlägg!

  alicelarsdotter 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/alicelarsdotter
  Svara
 • Håller verkligen med! Har tidigare lidit av ätstörningar och överdriven träning, och rätt ofta tänker jag såhär ang t. ex. mat ”är det inte egentligen mer hälsosamt att jag kan äta en pasta, utan ångest, än att jag väljer en sallad för att jag får ångest annars?”. Psykisk hälsa är en så viktig del av ens personliga hälsa!

  lavidakada 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/lavidakada
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!