HÄLSOSNACK: fylla på kroppen snarare än att svälta kroppen och ta bort saker

(Foto: Christopher Carrwik)

Hej fina ni! Jag skulle vilja ta upp ett ämne kring kost. Jag stöter på många som vill ”ändra sin livsstil och bli hälsosammare”.

Det första man ofta tänker då är att se över sin kost man har idag och stryka bort massor av saker. Ni vet dem där traditionella onödiga intagen av näringsfattig mat. Den extra bullen på jobbet, socker latten, pasta rätterna, pizzan, godis och chips hemma i skafferiet osvosv. Dem är ganska legit att ta bort absolut.
Till er vill jag säga: Kanon att du försöker stryka sådant som du vet inte ger dig något bra. Men försök hitta en balans också och inte köra allt eller inget, då kan du skapa sådant stort begär efter just sötsaker att du faller dit och lite till igen efter att du förbjudit dog för länge. Försökt istället att hitta bättre alternativ om du är sötsugen och ta en glass då och då om du känner för det. Balansen är viktigare än att stryka allt jämt!

Sedan finns det dem som börjar mixtra ännu mer och köra på ”utesluta kolhydrater” ”äta mycket fett i LCHF style” ”bara äta fett och protein” osvosv. Ja det finns så många dumma ”quickfix” dieter där ute..! Alltså utesluta delar ut en hälsosam kosts byggstenar. Farligt!
Till er skulle jag vilja råda: att istället för att ta bort saker, byt ut källor! Skippa den vita snabba pastan och ät quinoa, ris, sötpotatis och andra bra källor på kolhydrater. Skippa friterat & panerat och välj så rena proteinkällor som möjligt som är så nära sin ursprungliga form som möjligt, alltså skippa allt processat. Och vad gäller fett, jag mår super av hälsosamt fett i min kost och det är speciellt viktigt för mig som kvinna för mina hormoner att inte utesluta fett. Däremot äter jag sällan (jag säker inte ”aldrig” för att jag förbjuder mig inte från saker) feta såser och fett baserat på animaliskt fett. Men jag älskar avokado, virgin olivolja, kokos olja, nötter och lax.

En sista tankeställare när det kommer till att vilja äta mer hälsosamt är att istället för att tänka ”jag ska ta bort detta, detta och detta” så ska du tänka ”jag ska fylla på min kropp med detta, äta mer av detta och försöka äta mer av detta som jag vet är hälsosamt och att min kropp mår bra av”. Dem sakerna som du tänkt ta bort kommer att falla bort automatiskt när du gör smarta och hälsosamma val i din kost.

Du vet väll att det bästa sättet att bota craving och sötsug är att vara mätt på bra, ren och hälsosam mat! Ju mer hälsosamt i din kosthållning – desto mindre plats för skit!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!