Så sätter du träningsmål

(Foto: Christopher Carrwik, som agerar min nya header i kombo med lite ny design – hoppas att ni gillar den) 

Hej fina! Nu är vi inne i augusti och höstkänslan kommer krypande lite. Men bara lite. Jag tror nästan att Augusti är en av mina favoritårstider. Det känns som om man har samlat på sig energi och får en extra kick. Motivationen är hög på plugg/träning/karriär och allt annat. Jag köper alltid en kalender (ja jag är en av de få som vill skriva ner saker i en bok haha) och börjar planera upp saker och sätta mål.

Vad jag tänker på såhär års är framförallt mål inom träningen.
Men det är inte alltid så lätt att formulera mål. Jag upplever framförallt för mig själv och för mina klienter att målet i sig ger mening till slitet man gör, att det pushar till utveckling, att man faktiskt blir bättre och uppnår något. Du får den där kombon av slit och belöning istället för att bara slita på och inte ha någon koll på att man faktiskt blir bättre på det man lägger ner tid på.
Jag sitter och slipar på mina träningsmål inför hösten som jag återkommer med.

Här kommer 6 tips till att formulera dina träningsmål i höst:

Sätt inte ribban för högt. Det är skillnad på vision om något och ett konkret mål. Att sätta ett mål som knappt är nåbart är som att skjuta sig själv i foten och du kommer att ha tappat motivationen för länge sedan.

Sätt olika mål, inom det du är bra på för att bli bättre – men också inom det du är sämre på. Exempelvis jag är stark i marklyft och sätter upp ett mål om en högre vikt för att bli starkare men jag är inge vidare på löpning och utmanar mig själv då på att klara en 5km runda på helt oket tid och att inte stanna längs vägen.

Våga testa någon ny träningsform, det kan vara ett mål i sig. Jag tror att det är lätt att hamna i samma mönster. ex. ”jag kör bara styrketräning, löpning eller yoga”. Det är fantastiskt att du hittat din grej, men begränsa dig aldrig. Du tjänar bara på att jobba med kroppen på olika sätt. Dessutom är det nyttigt att vara ”nybörjare” på något, det pushar en utanför bekvämlighetszonen.

Fundera ut en tidsplan på ditt mål och sätt gärna flera utefter den. Exempelvis om vi tar styrka i ett lyft. Sätt en rimlig vikt som du kan jobba upp över en viss tid och höj sedan målvikten till 3mån senare osv. Samma gäller exempelvis antalet chins, tid på löprundan eller liknande.

Långsiktigt och kortsiktigt. Du kan även börja i andra ändan att du tänker dig ett långsiktigt mål (som är uppnåeligt inom en längre tid) sedan bryter du ner målet till delmål och lägger ut det över en tänkt tid. Då har du helt plötsligt lagt en plan. Jag brukar göra såhär om jag vill lyfta tyngre i exempelvis marklyft (grymt roligt) och det ger en extra motivation till att gå till gymmet och köra mitt marklyfts-pass när jag vet vilken vikt som veckans mål är att lyfta.

Varför? Ställ dig frågan varför du ska formulera detta målet? För att det är förbannat kul att kunna springa milen på en viss tid? För att du har en tävling du ska prestera på? Eller helt enkelt att vissa saker kanske inte är så roligt (exempelvis rörlighets-träning) men du vet att det ger dig så mycket bra fördelar att ha en rörlig och följsam kropp i allt annat du ska göra. Alla mål behöver inte vara roliga, men du ska veta varför du sätter målet.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!