Q&A: Så håller du formen i sommar

Q: Vad har du för bästa tips på att hålla sig i form under sommaren?

A: Tack för frågan! Jag lyfter sällan just form & utseende utan vill vända saker mer mot hälsa och välmående. Dock är det inte hälsosamt att äta mycket, socker och fett i kombination av att inte röra på sig (saker som ofta händer just under semestern) och då resultera i en viktuppgång av främst fett. Så hur undviker man dessa extra ”semesterkilon” som vissa kallar det. Av främst hälsoskäl (min största och övervägande anledning att lyfta), men också estetiskt för den som vill det:

– Bara för att det är semester så behöver det inte innebära frosseri och ”att unna sig”. Detta är egentligen en större punkt än så och grundar ofta i en skev bild av det här med att unna sig = att frossa i saker som oftast är väldigt ohälsosamma för att sedan strypa det och äta ”bra” som att det skulle vara ett ”straff” för att man ”unnat sig” för mycket öl, glass, chips, pizza osvosv. Det blir den klassiska jojobantningen av att frossa / träna och äta bra.

Alltså: Ät bra mat (hela året om) och med det menar jag inte att det måste vara sallad och torr kyckling sommånga verkar tro är svaret på hälsosam kost. Dem jag hjälper med kostguide får bara riktlinjer inom hälsosam och näringsrik mat att välja bland, alltså inget strikt kostschema. Det finns så mycket härlig och näringsrik mat att ”frossa” i istället för överflöd av fett (menar alltså inte bra fetter), snabba kolhydrater och socker.

Och är det någon gång som det är lätt att vänja dig vid en god kosthållning och vana så är det nu när du är ledig och kanske inte har så mycket annat tänka på i vardagen. Gör det till ett projekt att fylla kylen med grönt och experimentera i köket med näringsrika råvaror för att få goda sommarmiddagar.

Sedan har vi ju detta med träningen. Jag förstår att ett svettigt gym inte lockar när det är sol och härligt utomhus. Så vilken tur att man faktiskt kan röra på sig utomhus också! Sätt upp ett mål inom löpningen eller varför inte ut och vandra, spela tennis, fotboll eller kör HIIT på utegymmen? Kolla in mitt senaste träningsinlägg om övningar utan redskap & gym som är perfekta på sommaren!

Se till att få in träningen även nu under semester, då blir det så mycket lättare när du väl är tillbaka i gymmet eller i vanliga rutiner igen. Du slipper den där tufffa uppstarten helt enkelt. Varför inte lägga träningen på morgonen och avnjut en god frukost i solen efter? Sedan rekommenderar jag att få in så mycket vardagsmotion som möjligt. Ut och gå och rör dig! Upplev och se till fots! Även om du inte vill eller har möjlighet att köra på som vanligt så se till att få in något eller några pass i veckan för att aktivera kroppen!

Alltså:

ha balans på maten och ät främst bra mat!!

– Bara för att det är semester så innebär det inte frosseri i glass varje dag 🙂 nicecream (bananglass) är också gott. Hitta bra alternativ och ge kroppen näring!

– få in träningen på det sätt som funkar för dig där du är och när det passar dig på dagen. Det behöver inte vara den träning du är van vid, satsa på att vara aktiv och utmana på något nytt sätt?!

– vardagsmotion, promenera och njut av vädret.

– självklar, njut också! En glass skadar inte då och då, sålänge helheten handlar om hälsa och balans 🙂

Hoppas att ni har en fantastisk semester/sommar! 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!