Hälsosnack – Få ut det mesta av din semester

Foto: Christopher Carrvik

Har ni provat att gå ut och springa utan lurarna i och telefon fastklistrad med koll på exakt tempo och sträcka? Av att bara ha ca. en timme av att njuta av naturen, höra fåglarnas kvitter och låta tanken sticka dit den vill.
Eller dem gångerna man i panik kommer på att man glömt mobilen hemma påväg till jogg/föreläsningen? Paniken av att ”shit vad ska jag göra nu när jag inte är ständigt uppkopplad och nåbar”. Nåbar för andra att höra av sig, för dig att höra av dig, men också nåbar för alla former av intryck och påverkan som social medier har på oss. Om vi tänker ur ett större perspektiv på tiden vi lägger ner på våra mobiler och sociala medier men också i den stora utsträckning som vi är nåbar för att bli påverkade under dagen. Testa gärna någon av apparna ”moment” ”offtime” eller ”breakfree” för att se ditt användande i sammanlagda timmar per dag.

Jag sysslar själv med sociala medier och är en del av påverkan precis som att jag är med och påverkas av andra. Jag försöker alltid redigera bilder och göra dem klara för publicering innan när jag sitter själv. Umgås jag med min kille så vill jag vara med honom, inte sitta och kolla igenom Instagram.

Men jag tror att det är viktigt för alla att ta sig en tankeställare och vara medveten om att det inte bara är positivt att ge många timmar av sitt dygn till att influeras av andras perfekta liv, bilder och utseenden på sociala medier. Huruvida den hetsen och negativa påverkan råder på Instagram är en vidare diskussion. Nu fokuserar vi på timmar spenderat på plattformar där vi interagerar eller tar del av andras budskap. Visste ni att vi har samma hjärna som på den tiden då vi träffade så mycket människor över en livstid som vi i nutid gör över en dag. (Källa: Boken Hjärnstark av Anders Hansen, rekommenderas!). Förstår ni mängden intryck som vår hjärna ska bearbeta?! Varje dag..! Dessutom i kombo med alla intryck på vår lilla apparat som inte är mer än en armlängd ifrån oss, jämt! Vår hjärna går på högvarv hela tiden.

Så vad jag vill komma fram till. Många av oss har semestertider nu och jag skulle vilja ge en rekommendation att ge dig själv en digital detox i sommar, vila hjärnan och lägg bort telefonen för att fokusera på vart du är och det som är där istället. Nedan hittar du tips och olika varianter på det:

1) Den riktigt modiga tar bort apparna och är endast tillgänglig på sms & telefon samt tillåter inte sig själv att öppna mailen för att få bort tankarna på jobb (om du nu faktiskt har semester från jobbet och inte avtalat att du ska vara tillgänglig).

2) Ge dig själv en viss tid att hålla. Kolla igenom en kort stund på morgonen eller på kvällen och håll dig ifrån sociala medier resten av dagen.

3) Sitt aldrig med telefonen när du har andra i närheten. Detta tycker jag dock är en självklarhet och det känns ganska oförskämt att välja telefonen framför att prata med personen ifråga?!

4) Håller du på med blogg/Instagram osv som jag och inte riktigt kan ha en detox likt nr1, ordna inlägg innan som du tidsinställer och förbered bilder till Instagram som du lägger i utkast så att de är redo att publiceras på 2min. Då minskar du tiden till att fixa sådant på semestern!

5) Va inte så uppmärksam på telefonen, glöm det där kolla klockan och notiser en gång var 10min. Kolla klockan på armen och lägg telefonen i väskan med ringsignal på. Är det något superviktigt så kommer någon troligtvis att ringa, inte likea din bild.

Umgås med familj och vänner, vila upp dig och njut av sommaren utan timmar framför sociala medier. Någonstans är det väll viktigast vad du har för dig med dina närmsta än vad andra har för sig på Instagram?
Jag tror vi alla kan gynnas av att gå lite offline och få en digital detox ibland. Vad tror ni?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!