10 enkla steg till att gå ner i vikt utan dieter och hets

Ni som läser min blogg och har följt mig ett tag vet också om att jag inte förespråkar dieter och hets kring att gå ner i vikt snabbt osv. Nu under semestertider så känns det viktigare än någonsin att belysa alternativa metoder. Att gå upp några kilon är inget konstigt och att vilja gå ner dem igen är inte heller något konstigt. Men däremot tror jag inte på konceptet av att förbjuda sig viss typ av mat, gå på någon utsatt diet under en utsatt tid för att snabbt och ”effektivt” få ”resultat”. Sedan vill jag givetvis belysa att alla får göra precis som man vill. Men jag tror att det är klokt att fråga sig själv vad man ska göra efter man gått ner dem där kilona.. vad händer sedan när du går tbx till  dina vanliga rutiner? För oftast är det väll så att man inte tänkt äta ”dietmat” resten av livet. Finns det istället något man kan göra för att långsiktigt gå ner i vint och tappa oönskat fett om nu så är fallet? Något som är hållbart i längden och mest sannolikt att du faktiskt håller dig där också? Allt är väldigt individuellt beroende på ditt utgångsläge självklart, men här är 10 punkter som är värda att fundera över. Kanske finns det något som träffar dig? 

1. Först och främst se över dina vanor. Ingen vet dem bättre än du och det är bara dig själv du kan lura.

2. Vardagsmotionera. Promenera oftare istället för att ta bussen, välj trapporna framför hissen, cykla till jobbet/gymmet osv.

3. Få in träningen och den fysiska aktiviteten som en naturlig del i vardagen. Vad triggar dig och motiverar dig? Vad tycker du är roligt? Drivs du av mål eller något annat? Gör vad som krävs för att träningen ska kännas utmanande, utvecklande och rolig för dig. 

4. Njut och ”unna dig” ibland utan att förbjuda dig från saker. Lär dig portionskontroll och att kunna ta två chokladbitar och vara nöjd utan att äta hela kakan.

5. Fokusera och tänk inte så mycket på mat under dagen. Var vad när hur?! Att tänka hela tiden tar massa tid och energi och dessutom kan man lätt skapa ett sug mentalt utan att egentligen vara hungrig. Gå ifrån att äta på en viss tid och ett visst antal måltider per dag. Lär känna din kropp och dess behov, ät när du är hungrig och tills du är mätt.

6. Förlita dig i allra största grad på ren och hälsosam mat. Ni vet tallriksmodellen? Den är inte så dum, släng på ännu mer grönsaker till hälften av tallriken.

7. Ta kontroll över sötsuget. Ät ren mat och ta en frukt eller en skål bär när du blir sugen på godis exempelvis.

8. Gör medvetna val. Fokusera främst på näring och vad det ger kroppen framför tomma kalorier. Oftast vet folk vad som är bra och dålig mat, så var medveten och välj främst de bättre.  

9. Fundera över 80/20 tänket eller 90/10 tänket (alltså 90% hälsosamt, 10% unna sig). Hur ser din fördelning ut idag? Vad kan du lägga till/ta bort för att få en hälsosammare fördelning och få upp den hälsosamma procentsatsen högre? 

10. Skapa en livsstil med hållbar hälsa. Kanske den viktigaste punkten.. långsiktighet i ditt tänk och din målsättning med att leva ett hälosammare liv. Den dagen då du inte alls behöver tänka, äter bra mat, ger kroppen näring, tränar regelbundet och ger kroppen den fysiska aktivitet den kräver för välmående och mår bra både fysiskt och psykiskt. Då du skapat en hälsosam livsstil och tänker ”såhär kan jag leva resten av livet”, då har vi lyckats!  

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!