Q&A – Äta olika på vilo och träningsdagar

Q: ”Tänker du annorlunda på hur du lägger upp din mat på dina vilodagar? T.ex äter mindre till frukost, mindre kolhydrater eller äter du kanske mer vad vet jag? Hade varit intressant att läsa om! älskar recept som dessa btw:) Kramis<3”

A: Hej, tack för frågan! Vad gäller kost överlag så grundar min filosofi att se en helhet och att tänka långsiktigt. Jag har tidigare varit otroligt noggrann med allt vad gäller kost, kalorier och ätit efter uträknade scheman osv. Det resulterade i mer eller mindre ett konstigt förhållningssätt till mat. Mat och intag tog en stor del i vardagen och mycket tankekraft och vikt lades vid just hur, när, hur mycket och vad jag skulle äta för bäst resultat. Vad blev resultatet? En hets, ökade stressnivåer och att jag inte mådde bra i helheten, i vardagen eller livet. Idag ser jag långsiktigt och jag mår bäst av att inte har ett SÅ stort fokus på matintag. Däremot skiter jag inte i det. Jag älskar hälsosam kost och jag gör medvetna val. Jag tränar såpass mycket att det inte gör någon större skillnad om jag inte gör av med energi i träning kontra intag av kalorier de dagar jag vilar helt från träningen. Det går jämt ut i slutändan. Ena dagen ligger jag på ett överskott då jag har vilodag eller kanske unnar mig något med ex. socker osv, alternativt så finns de dagar (de flesta) då jag äter väldigt rent och förlitar mig på att ge kroppen bra näring i form av bra mat samtidigt som att jag tränar hårt och tycker om att röra på mig i vardagen, då hamnar jag helt plötsligt på ett litet underskott alternativt ligger stabilt. Så ja, 80/20 eller 90/10 tänket (alltså äta ren och bra mat 90% av tiden och ”unnar sig” då och då 10%) grundar i att det jämnar ut sig i slutändan. Jag tror att man ska vara försiktig med att förbjuda sig, minska portioner för mycket, kompensera med mindre mat, tänka och fokusera för mycket på mat osv.

Så vad ska man göra?
Börja istället i andra änden; vad för näring stoppar du i dig? Vad för typ av kolhydrater väljer du? Vad för energi ger det? Vill du kika över din kost så rekommenderar jag att du först och främst ska kika på medvetna val av bra källor istället för att minska mängder, utesluta kolhydrater, gå på diet osv. Tänk på att det ska hålla i längden och att du ska hitta en livsstil som du trivs med och ger dig det bästa i både energi och njutning av god mat! Det är vad jag förespråkar och tror på! 🙂

Lite tankar kring kosthållning.
Kram Hanna <3

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!