Mat-snack – Går man ner i vikt av mycket protein?

Godmorgon!

Låt oss snacka om mat. Ja den mest naturliga grejen som finns, men ändå ganska komplex på många sätt! Mat är bränsle till kroppen för att vi ska fungera, ha energi och utföra alla de saker vi vill göra under dagen. Alltså kanske den mest naturliga komponenten i livet och för kroppen. Vi tillför energi genom mat och vi gör av med energi genom att leva och röra på oss. Men hur lätt är det egentligen i dagens samhälle att få och hitta rätt mat att tillföra kroppen? Åt vilket håll går vår matkultur?

Vi har ett samhälle som går mer och mer ifrån naturlig mat. Mer processad och snabbmat kommer in i vår nutida matkultur och vi ger kroppen färre näringsämnen i jakt på ”god mat”, fett och socker. Vad driver trenden? Vi råkar tycka i allmänhet att det är gott med socker/fett som triggar belöningssystemet, samhället är uppbyggd på det ekonomiska kretsloppet och det finns ofantliga summor vi talar om när det kommer till skitmat. Ju ”godare”, desto mer pengar, tyvärr. Dock finns det såklart de företag som värnar om hälsa och näringsrik mat, vi har alla märkningar och det finns oftast ekologiska alternativ i butikerna osv..

Där kan det och andra sidan gå åt fel håll.. Vi marknadsför med ”20g protein” stort på förpackningen. Behöver vi i allmänhet öka proteinintaget? Är det ”nyttigt” med extra protein? – Nja. Men trender kommer och går och just nu verkar det råda en ”kolhydrater är farligt- och protein är livets grej – trend” sedan några år tillbaka. Kanske är det hela LCHF trenden som influerat och håller sig kvar i en liten annan form?! Pratar vi om viktnedgång som då många talar om i denna ”trenden”, så är det en minus skillnad i kcal intag som ger den effekten. Protein och kolhydrater har samma kcal per gram, så varför utesluta någon av dem? och varför skulle protein vara magiskt? Det är alltså inte proteinet i sig och uteslutande av kolhydrater som ger effekt av viktnedgång, utan att personen har ett lägre intag än vad hen gör av mer i energi.

Det finns en sak i att njuta av en magiskt god pasta i Italien eller på lilla italienska kvarterskrogen runt hörnet här hemma, eller den där burgaren med sötpotatispommes någon gång. Sedan finns det den där matkulturen av detta måndag, onsdag, torsdag, söndag hemma. Eller att steka på frysta köttbullar, fiskpinnarna och allt det där andra från frysen som ”går snabbt och smidigt”. Jag äter också pasta ibland, väldigt sällan men jag förbjuder mig inte från saker. Däremot så äter jag 90% näringsrik mat, tillagad mat från grunden och mycket av grönsaker och rena mat. Med ren mat menar och mat som är så nära sin naturliga form som möjligt och så lite processad som möjligt. Jag väljer råvaror av kvalité framför sådant som är framställt, konstlat eller ”går snabbt”. Just av den enkla anledningen att jag vill tillföra kvalité till min kropp. Ger du kvalité så får du kvalité.

Mitt mindset kring mat grundar i att det är enkelt näring som bygger en stark, hälsosam och välmående kropp nu och för framtiden. Genom att tillföra ren mat av kvalité i allra största utsträckning så får jag SÅ mycket tillbaka i hälsa!

Hur tänker ni kring mat och vad ni tillför kroppen i näring? 
Kram H 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!