Framtidsångest, studenttider och att hitta sin väg

Nu är det studenttider. Studenters glada skrik och lyckorus fyller gatorna hoppandes på flak med dunkande musik och sprutande Champagne i mängder. Men sen då?

Storslagna planer om att hoppa på studier direkt, jobba och tjäna pengar, flytta utomlands och plugga, eller helt enkelt inta ha en plan. Vad är rätt och vad är fel? Vad bör man göra och hur ska man tänka? För någonstans är det ganska läskigt att alltid ha följt en studieplan lagd av samhället och sedan helt plötsligt slängas ut i verkligheten som halvt vuxen, med förväntningar, press och utan erfarenhet eller en riktig plan. Men kan man verkligen planera allt och är vägen till framgång så rak som den verkar hos vissa? Hopplösheten går ofta att ta på och när champagnen har slutats spruta, hysterin landat och höstens verklighet kommer ikapp så är det bra att ha ett sunt mindset.

Vad gjorde jag? Det var alltså 3 år sedan jag tog studenten. Jag hade en plan. En superplan! Jag gick nästan in i väggen i tvåan på gymnasiet och led av ”duktiga flickan syndromet”. Högst betyg i så gott som alla ämnen var slutligen vad som knappt firades på studentdagen, det var mer något jag förväntade av mig själv och jag önskar idag att jag gav mig själv en stor j*vla highfive för den betygslistan. Hur som helst var planen att få betyg som gav mig möjlighet att gå på vilken skola jag ville, och Handels låter väll bra? så det var så klart målet utan att fundera så mycket på det. Sedan ska man ju också göra något annat mellan studierna har folk sagt. Typ åka utomlands, backpacka och sådana där ”hitta dig själv saker”. Sagt och gjort åkte jag till USA några månader efter studenten och pluggade i Santa Barbara i ett halvår. Var det utvecklande? Absolut. Hittade jag mig själv? Nja. Stressade fram en utbildning. Journalistik låter bra?! Jag älskar ju att skriva och folk säger att man ska läsa sådant som man tycker är roligt. Började läsa och insåg att just journalist inte är ett yrke för mig, dock tar jag med mig mycket av tänket inom och kring media och började intressera mig för marknadsföring. Fortsatte att plocka högskolepoäng på egen hand och nu inom trendspaning och marknadsföring samt jobbade vid sidan om. Reste runt i Thailand med en tjejkompis och sökte in till Handels för att folk sa att det är en bred utbildning och bra att ha på CVt. Dessutom var ju det ett mål en gång i tiden. Kändes ändå lite ballt att gå på en ”väl omtalad” skola. Började på handels och insåg att jag inte har något som helst intresse för ekonomi, redovisning och siffror. Körde min egen grej, startade blogg, satsade på träning, jobba för mig själv och våga satsa. Den där lusten av att förkovra mig i kunskap finns kvar och efter mycket letande, praktikplats, möten på PR byrå osv känns kommunikation och marknadsöring som min grej, hela vägen in i benmärgen. Jag vill bli bäst på det. Hur mitt framtida jobb och arbetsplats kommer att se ut? Inte en susning. Har jag en litet hum om steg som tar mig i rätt riktning, absolut. Till hösten pluggar jag vidare för mer kunskap och mot en examen i marknadsföring. Har det varit den enklaste och snabbaste vägen? Nej. Jag kanske inte ens är påväg mot dit jag kommer att hamna. Men, jag är påväg. Jag lär mig och jag utvecklas. Det är det viktigaste.

Vad jag tar med mig? 
Tiden efter studenten är inte svart eller vit och den ser definitivt inte likadan ut för alla. Så varför lyssna på samhälle eller vad ”folk säger” är en bra väg. Tror ni att dem mest framgångsrika personerna har haft en ”självklar väg” dit. Knappast. Du skapar din resa och din väg. Den enda som står i vägen är du själv.

Råd?
– Lyssna inte på andra, lyssna på din magkänsla. I slutändan handlar det om ditt eget självförverkligande och din egen lycka som DU skapar.
– Låt det ta tid. Att stressa fram något slutar aldrig bra, låt det ta tid men det kommer samtidigt inte att knacka på dörren. Du måste aktivt själv jobba på att utvecklas. Testa nya jobb, få en inblick, ta en kurs och släpp inte tanken av att plugga i jagandet av pengar för stunden Kunskap väger aldrig något.
– Leta inte efter pengar, berömmelse eller vad som ”låter bra” inför andra, Leta efter DIN GREJ! Andra saker kommer på köpet när du blir riktigt bra på det du gör, och för att bli det så tror jag att det någonstans måste finnas ett genuint intresse och att älska det!

Ni får gärna skriva till mig om era tankar kring detta!

Jobba på och Lycka till!

Kram H

(Bild från 2015 då jag tog studenten).

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • tack för fin respons!☺️

    hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
    Svara
  • Det här hade jag behövt läsa när jag tog studenten för två år sedan.. Men jag tror att jag har gjort en liknande grej som du gjorde, börjat läsa till något som lät bra för att sedan inse att det kanske inte alls är rätt. I januari började jag plugga till sjuksköterska men jag har tvivlat egentligen halva tiden och nu är jag så osäker.. Det är så svårt bara,, Men så bra inlägg, kram!!

    stinaalinnea 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/stinaalinnea
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!