För vad är hälsa?

Jag tycker det är intressant att diskutera aspekter kring hälsa. Vad är hälsa? Hur ser en hälsosam livsstil och tankesätt ut? Hur ser en hälsosam kropp ut? Vad deffinerar du som hälsa? och hur speglar hälsa det sätt vi eftersträvar och jobbar mot den egentligen?

1) ”Är hälsa att köra två pass om dagen 6 dagar i veckan och tänka att ”jag har faktiskt en vilodag i veckan” som du i nästa tanke är medveten om att du oftast tar dig till gymmet på ändå. Men jag har ju magrutor och springer milen under en timme. Jag vet att jag inte hinner träffa vänner och min familj, men jag kan åtminstone ta 100kg i marklyft. Och jag tackar nej till de flesta sociala tillställningar, just för att jag vet att det finns mat där, mat jag inte får äta och dryck jag inte får dricka. Mitt kostschema tillåter mig inte mycket utanför ramen av kyckling, ris och broccoli. Men mat är ju resultat, så vad annars är viktigare?! Det där med resultat måste vara livets viktigaste sak. Spegelbilden är både min bästa vän och största fiende. Den speglar hur hårt jag tränat och hur strikt jag ätit. Resultat. Men ibland sköljer det över mig.. något i mitt liv saknas..?! ”

2) ”Eller är hälsa att unna mig. Jag unnar mig frodiga pizzor, burgare och väljer det på menyn som är godast, och godast = frodigast?! Det här med att äta ute är faktiskt trevligt och det är på det sättet jag och mina vänner umgås. Vänner är viktigast. Vissa av dem går till gymmet och försöker att få med mig, men usch att bli svettig och anstränga sig. Herregud det har gått år sedan jag slutade med fotbollen, och för att vara helt ärlig.. jag var aldrig riktigt den personen som tyckte om idrott i skolan. Jag är helt enkelt inte en person som uppskattar fysisk aktivitet. Skulle en vän mot förmodan dra (!!) med mig till gymmet idag så skulle jag inte ha en susning om vad jag skulle göra där, och det hade rent utsagt bara varit fånigt att utsätta mig för det. Jag trivs bäst med ett glas rödpang i soffan framför en serie. Sa jag choklad också… mmm choklad till rödvinet och lite ostar. Typ varje kväll, för vi lever bara en gång, man får passa på att unna sig?! Men ibland sköljer det över mig.. något i mitt liv saknas..?!”

Det här är typiska exempel på ”antingen eller”. Vem tror ni anses vara hälsosammast av samhället?

Troligtvis nr.1. Varför? Enkelt sett, en utseendemässigt vältränad kropp, magrutor och deffad = hälssoam?! ”Hon måste ju träna massor och äta super hälsosamt”. Komplexiteten av att svälta sig ner i vikt, att leva ett ensamt liv med någon form av ätstörning och att pressa kroppen till att träna för mycket och för hårt är inte allmän-känt. Folk reagerar när någon är ”riktigt sjuk” exempelvis när anorexi gått för långt. Vad jag vill säga är att hälsa inte sitter i hur din kropp ser ut. Det kommer inifrån. Att du sedan bygger muskler, bränner fett, kan springa milen under timmen och lyfta 100kg i mark kommer ändå. Det kommer på köpet av att du tränar och äter bra. Men livsstilen och tänket runt om resultaten är det som avgör HÄLSA.

Vad tror ni om det här:

3) ”Det viktigaste i mitt liv är att må bra och jag vill må bra inför framtiden och inför alla de utmaningar jag kommer ställas inför. Jag vill hantera stress bra, jag vill känna energi i min vardag och i mitt jobb, jag vill känna mig stark och inte senare få ryggproblem av ett relativt stillasittande jobb, jag vill kunna leka med framtida barn och barnbarn utan att ha en kropp som förhindrar det. Jag vill känna mig lätt och smidig. Jag vill sätta mål i gymmet för mitt psyke och klara av dem. Jag tränar ett par dagar i veckan och planerar in det så gott det går. Jag vill hinna umgås med min sambo, min familj och vänner. Ibland innebär det att jag tränar innan jobbet eller på helgmorgnar, men det är värt det. Livet är ett pussel och jag vill få in träningen så gott det går. Missar jag ett pass ibland så är det okej. Jag lyssnar på min kropp när den behöver vila och jag vill hela tiden känna att träningen är rolig för mig. Det är en frizon där jag fokuserar på mig själv och satsar på mig själv. Jag pressar inte mig själv till orimliga mål, utseende mål, svältdieter eller en hets kring vad jag får eller inte får äta. Jag äter hälsosamt mestadels av tiden, för att jag mår bra av det och tycker att det är gott. Saker behöver inte göras mer komplicerade än de redan är, livet ska vara enkelt. Ibland njuter jag av ett glas vin i gott sällskap och har inga problem att ta en tårtbit på släktkalaset. Jag förbjuder mig inte, jag gör smarta val och är medveten om vad jag ger min kropp. I slutändan mår jag bäst av balansen i ett liv med både socialt umgänge, träning, hälsosam kost och att lyfta mig själv och tro på mig själv.”

Jag strävar efter att leva efter nummer 3. Ge det en tanke, vem av personerna ligger du närmast? Finns det saker du kan förändra för att få en hälsosammare helhetssyn och livsstils-tänk att applicera på ditt liv?

Kram H

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!