Q&A – Långsiktigt tänk med kost och träning?

Q: ”Hej Hanna. Jag vet att du alltid pratar om att man ska tänka långsiktigt med kost och träning, men jag har så svårt att få in det. Ofta blir det allt eller inget. Jag kör stenhårt på gymmet i några veckor tills jag tappar motivation och lägger av helt. Samma gäller att äta nyttigt. Jag äter super super nyttigt ett litet tag och utesluter ALLT onyttigt, tills att jag får craving och när jag då äter något onyttigt så faller allt och jag är tillbaka i gamla rutiner med sämre mat och knappt någon träning.
Har du ett par konkreta tips eller steg på hur man ska få det hela hållbart och långsiktigt? Hade varit så uppskattat!! Tack för din blogg, att du är så vettig och snygg haha! Love it!! Kram Felicia”

A: Hej Felicia! Tack för din fråga och fina ord!:) Du är inte ensam om hela grejen med ”allt eller inget”. Ofta börjar det så för många när man börjar träna och äta bättre, att det blir för mycket på en gång. Man rivstartar med 6 pass i veckan och sallader, lågkolhydrats kost och små små portioner..?! Inte alls hållbart i längden tyvärr.
Här kommer ett par tips på hur du får en hälsosam livsstil (vad gäller kost och träning) hållbar i längden:
Helhetstänk. Först och främst, fråga dig frågorna: – Hur vill du leva ditt liv?
– Hur ser din hälsosamma livsstil ut om 6mån? 5år? Vilka hälsofördelar vill du se i ditt liv av att du äter rätt och tränar?
– Finns det en helhet i ditt tänk av att ”så jag gör idag kommer hålla även i framtiden”?

Alltså exempelvis: en diet där du svälter dig själv och där träningen är tråkig och för tuff med för lite energi i kroppen -> inte hållbart. Men en kosthållning där du tillgodoser alla dina behov och får energi från hälsosamma källor som ger energi till träning som känns rolig och utvecklande -> hållbart!!
Kost:
– Ett vanligt misstag när man ska börja ”äta hälsosamt” är att man äter för strikt och för lite. Det är ett misstag i sig att tillgodose kroppen med för lite energi i förhållande till vad du gör av med både av dig själv och av träning. Att ligga på ett för lågt energiintag gynnar dig inte i längden samt skapar cravings vilket i sin tur gör att du hellre vill skita i hälsokosten. Så ät rätt tills du är mätt. Hälsosam mat från bra råvaror både fett, kolhydrater och protein samt mikronutrienter som vitaminer och mineraler. Tillgodose alla behov och ät inte för lite. Se ren mat som näring för kroppen!
Träning:
Tänk att din träning ska vara hållbar. Därför är det så viktigt att hitta sin grej, det du tycker är roligt och utvecklande. Våga testa nya grejer och utmana alltid kroppen och psyket. Här tillkommer även vikten av att lyssna på sin kropp och vila när den behöver det.
Nivå:
Det handlar inte om att köra 120% från dag 1. Utan om att sakta men säkert göra förändringar i vardagen, i dina rutiner mot en hälsosammare livsstil. Alltså lägg det på en hållbar nivå och stegra sedan därifrån. Exempelvis, gör lunchlådor med näringsrik och hemlagad mat istället för att äta ute. Är du ny i gymmet, satsa på 3 pass i veckan och stegra sedan träningsfrekvensen därifrån. Börja promenera hem från jobbet. Fyll kyl och frys grönsaker och annat gott och näringsrikt. Ta en frukt när du är sötsugen istället för chokladkakan osv. Allt detta är såklart helt beroende på person och hur din vardag, rutin, träning och kost ser ut. Det handlar alltså om att göra små förändringar i taget från där du är idag.
Hoppas att du fick lite tips! 🙂
Kram H
Känner du igen dig i det här med ”allt eller inget” och önskar hjälp med att få kost och träning hållbar och göra justeringar i din vardag som får dig in i en hälsosam livsstil? maila: [email protected] så kikar vi på upplägg & online coachning som passar dig!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!