Q&A – Priventivmedels påverkan på träning & resultat

Q: ”Hej! undrar om du använder något preventivmedel ex p-piller eller något annat med hormoner och hur det i sådana fall påverkar dig och din träning, själv använder jag preventivmedel med hormoner i och upplever att det påverkar min träning så som att det gör de svårare att få resultat i träningen, jag har provat utan och märker direkt stor skillnad när det kommer till träningen. Hur tänker du kring detta och vet du om det är faktiskt är så att de kan påverka negativt? Älskar din blogg, du inspirerar mig dagligen! Kram ?”

A: Hej och Tack för fina ord och din fråga! 🙂 Vad gäller preventivmedel överlag så är det så otroligt baserat på person till person. Hur man mår på dem, påverkas hormonellt och hur det sedan skulle påverka träning och resultat. Vissa lägger på sig vätska. Andra får större sötsug vilket gör att man äter mer och där av går upp i vikt. Andra blir illamående och vill inte äta alls. Vissa blir trötta och vill inte alls gå till gymmet. Alternativt så påverkas man inte alls. Hormonerna i kroppen är en hel vetenskap, här kan du läsa lite mer http://preventivmedel.nu/hormoner/ .

Jag har personligen provat tre olika P-piller mellan åren 14år och 19år. Sista vändan så hade jag Yas och Yasmin ett långt tag. Jag upplevde att jag fick sämre hy, lite humörsvängningar och mådde inte särskilt bra på dem i perioder. När jag sedan slutade med dem så fick jag en riktig depp-dipp ett kort tag. När den sedan var över så var jag helt fri från humörsvängningar, oförklarlig ångest och sämre hy. Så av min erfarenhet.. varför ska jag stoppa i mig onaturliga medel för att mixtra med min hormonbalans och hindra min kropp från att bli gravid på det viset?! Speciellt när jag mår dåligt av det?!

Jag ser det lite som att min kropp är gjord för att bra gravid och att jag genom att knapra piller inte samarbetar med min kropp utan förstör den naturliga balans och allt som funkar så bra i kretsloppet av menscykeln, ägglossning osv. Att jag som 19åring kanske tar en framtid av barn för givet är lätt. Men en andra tanke är att jag kanske inte lätt kan få barn när jag väl vill ha det, och då vill jag inte på något vis stoppa upp, mixtra eller hålla på och förändra balansen i min kropp under unga år.

Över huvud taget så förespråkar jag inte piller, om det finns ett naturlig sätt till saker så provar jag gärna det. Exempelvis är jag inte den som tar alvedon/ipren så fort jag får huvudvärk osv. Någonstans förespråkar jag att tänka ett varv till kring vad man stoppar i sin kropp. Det gäller mat och likväl P-piller och värktabletter.

Så vad ska man göra?
Det finns ju en hel rad av olika sätt att förhindra en graviditet. Jag vill idag inte ta några tabletter eller hormoner och har därför inte P-Piller, minipiller, P-stav eller hormonspiral. Det som finns på marknaden som jag känner till som är utan hormoner är: kondom, Natural Cykels och kopparspiral. Natural Cykels har jag läst på för lite om för att lita på, men dem anses som ett tillförlitligt preventivmedel. Jag har en kopparspiral som håller i 5år. Jag har aldrig tidigare haft problem med mens-värk, men denna ger tyvärr värk vid både ägglossning och menstruation. Menmen, det är helt okej och jag klagar inte 🙂 Det känns bättre för mig än att mixtra med hormoner. 🙂 Som sagt, alla är olika, tänker olika och reagerar olika på olika preparat. Känn efter och testa dig fram, hör med en duktig barnmorska/gynekolog och läs på.

Kram Hanna

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!