Kvalité framför kvantitet – Varför du ska träna färre och bättre pass

Jag har provat lite olika när det kommer till träningsfrekvens, alltså hur många pass du kör i veckan.

Mycket beror det på vad för typ av träning du utför då olika typer kräver olika mycket återhämtning efter. Under en period körde jag ett cardio pass på morgonen som oftast var lågintensiv som exempelvis 60min promenad innan frukost för att senare på eftermiddagen genomföra ett rent styrkepass. Jag gick på ett upplägg likt de klassiska ”fitness uppläggen” med cardio för sig och ren styrketräning för sig. Svin tråkigt tycker jag idag. Men då funkade det att rulla på ett schema med två pass om dagen 5-6 dagar i veckan med 1 ren vilodag. När jag senare fick upp ögonen ännu mer för högintensiv träning, crossfit och intervaller så kände jag att jag inte kunde hålla samma höga träningsfrekvens. Den typen av träning är utmanande på ett helt annat sätt och framförallt kräver den större återhämtning. Där fick jag verkligen ett kvitto på att Kvalité i träningen är viktigare än Kvantitet. Alltså att du tjänar på att köra färre pass i veckan då du med hjälp av återhämtningen som blir har mer energi till träningen och passen blir då bättre och ger mer – än att du hetsar på och kör så många pass du kan få in som blir lite halvkassa då kroppen inte är i fas.

Som men mycket annat, mer är inte alltid bättre!

Idag har jag som mål att få in 2-3 hela vilodagar så att jag kan hålla en frekvens på ett (när jag kör HIIT/Crossfit) eller ibland 2 pass (ett ren cardio som spinning/löpning och ett rent styrkepass fördelat på överkropp alternativt underkropp).

Så du som pressar dig för att få in så många pass som möjligt, du gör dig själv en otjänst. Lyssna på kroppen och prioritera återhämtning i form av vila och god kosthållning mellan passen så lovar jag att du mår bättre och har energi till att ge allt du har varje gång du är på gymmet. Det är dessutom så mycket roligare att känna sig stark, fräsch och motiverad i träningen.

Kram Hanna

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!