Portionskontroll & att äta medvetet

Här har vi ett lurigt fenomen. Vi äter tills vi är mätta, kroppen är glad för den energi vi tillfört. Men hjärnan vill ha mer och skickar ut signaler om att den inte är nöjd. Och vi ”över-äter”. Likt ”jag måste bara ta en omgång till för det var ju så gott” eller ”Jag är egentligen mätt, men jag äter nu för att det är gott”. Här kommer hela tänket in om att mat inte ska trigga belöningssystemet. Mat ska vara gott, absolut. Men det är inte belöning, och det är inte att unna sig när man mår bra eller när man mår dåligt. Det är helt enkelt bara näring som du tillför för att kunna leva, må bra och ta dagen med storm med allt det fantastiska som du åstadkommer varje dag! 🙂

Ett par tips till dig som ”över-äter” och har problem med portionskontroll:

Ta alltid mindre än du tror att du vill ha. (Blir du inte mätt så kan du ta om. Men när hjärnan tar mat i ett hungrigt stadie, så blir det ofta till överdrift på tallriken).

Ät långsamt. Försök njuta av maten.

Bli hungrig innan du äter. Låt det gå ett par timmar mellan varje måltid så att hjärnan stimuleras och du känner verklig hunger. (Det har bland annat visat att hunger är bra för minnet eftersom att vi förr skulle minnas vart mat var gömd, fanns eller samlad just när vi var hungriga.. ganska häftigt!).

– Känn skillnad på hunger och sug. Känn skillnad på när du är sugen på något och hellre kan avstyra det med andra tankar, eller när kroppen faktiskt behöver näring i systemet.

Ät med medvetenhet. Det värsta ordet jag vet är ”bukfylla” som att man slänger i sig vad som helst bara för att stilla hunger. Nej, vällagad och näringsrik mat är så mycket mer än att snabbt mätta magen. Njut av smaker och var medveten över vad du faktiskt stoppar i munnen och ger kroppen. Att vara medveten om mat och näring lägger grunden till att vilja äta näringsrik och hälsosam mat!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!