Hetsätning – varför du gör det och hur du kan förhindra det

Q: ”Hej Hanna! Ville bara säga att jag älskar din blogg, du skriver så bra om hälsa och håller inte på att hetsa om dieter osv. Tror att du behövs!! Jag har gått på dieter i olika omgångar med det slutar alltid med att jag lägger av och hetsäter eftersom att jag inte har fått äta något sådant under dieten. Det blir en ond cirkel och det händer typ varje gång jag dieter. Känns lite som jojobantning men jag vet inte hur jag ska sluta?”

A: Hej 🙂 tack för fina ord och för din fråga, jag tror inte du är ensam i detta så det är kanon att ta upp på bloggen!

Hetsätning/binge eating är ett fenomen som inträffar då du inte bara blir sötsugen, utan mer eller mindre äter allt du kommer över och lite till. Många skäms och det behöver inte handla om en ätstörning i form av att hetsäta och sedan kompensera med träning eller spy ( kallat bullemi). Det handlar inte heller om karaktär osv. Som sagt det är inte ett sötsug utan mer psykiskt.

Saker som kan trigga hetsätning:

1. Du går på en super strikt diet som inte håller i längden och skapar ett så stort begär att kroppen gör allt för att få i sig mat. (Den här är väldigt vanlig för dem som går på strikta och lågkalori dieter).

2. Du äter inte ordentligt och hoppar över måltider.

3. Tänket om efter att ha ätit något onyttigt och ”dagen är redan förstörd ändå, så jag kan lika gärna frossa i onyttigheter resten av dagen också”.

4. Dåligt förhållande till mat där mat ses som antingen straff alternativt belöning. Det skapar ohälsosamma cirklar av att lägga känslor i mat som dessutom är svåra att bryta.

5. Du förlitar dig på motivation framför vanor till hälsosam kost. Du ser det som en ansträngning att äta bra mat & kör på tanken som ”jag startar på måndag”.

Lösning?
– Först och främst måste du jobba på förhållandet till mat. Att du haft en dålig dag är inte lika med att möla choklad i soffan resten av kvällen, likaså är inte mat/sötsaker belöning. Få bort hela tänket av att koppla ihop känslor med mat.
– Hitta balans i ditt matintag där du ger din kropp tillräckligt näring så att du inte skapar habegär. Inga svältdieter eller att hoppa över måltider.
– Se en hälsosam livsstil som hållbar!!! Jag kan inte nog poängtera detta. Det finns inget ”starta på måndag”. Satsa på att nu, idag – hitta din väg till en hälsosam livsstil som är HÅLLBAR.

Behöver ni en push i rätt riktning och en guide till kost och träning som är hållbar och samtidigt resultatinriktad och rolig – Maila mig för mer info om kost/tränings guide!

Du hittar som vanligt mängder av recept under kategorin KOST/RECEPT för inspo samt motivationsinlägg under MOTIVATION.

Hoppas att du fick svar och lite tips!
Kram H

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!