Framtid, Karriär och att hitta sin väg

Mål? Prestation? Vart är jag om 5 år? Hur ser mitt liv ut? Min livsstil? Vad gör jag idag som tar mig dit jag vill vara i framtiden? Kräver ett jobb i framtiden en annan eller påbyggd utbildning som jag borde läsa idag? Borde jag extrajobba här eller söka praktikplats för kontakter där? Hur hittar jag det jag vill göra, vilken bransch jag vill jobba inom och vad tycker jag är roligt?

Saker som skrämmer mig är att jag sätter höga mål och krav på mig men jag är självklart fortfarande ovetande om hur saker kommer att bli. Och det skrämmer mig att inte veta. Men det är en del av att vara i början av sin karrär. Hur mycket kan du veta om framtiden när du är 21år gammal, eller vid vilken ålder som helst för den delen. Men det är mycket som händer i livet nu och många i min ålder eller kanske främst från efter studenten och 5-10år frammåt letar fortfarande efter sin väg, sin utbildning eller sin bransch. Att hitta det man vill göra resten av sitt liv kan kännas som den tuffaste uppgiften och kanske mest ångestladdade eller prestationsbaserade uppgiften i livet?

Men lek med tanken att det är faktiskt inte livet ut. Vår generation om någon är ombytliga och ingen generation tidigare har beräknat haft så många olika arbetsgivare under sin karriär som vi. Såå.. jag tror på att ta bort den ångest och prestationsdelen ur valet om utbildning/jobb/bransch/karriär. Hitta din core om vem du är, vad du tycker är roligt och gå på din magkänsla. Det är okej att testa sin väg, testa olika yrken, kurser på universitetet osv. Är du driven, öppen för möjligheter och vågar testa saker så tror jag att du hittar din väg. Den kanske inte blir som du planerat, men det tar dig framåt och det är det viktigaste.

Har ni läst ”The secret?” som baserar mer eller mindre på ”the law of attraction”. Den handlar bland annat om att föreställa sig saker, händelser, livssituationer, mål och vart du ser dig själv i framtiden. Att sätta tanken i riktning mot dina mål och sedan få det att inträffa genom att undermedvetet jobba mot det. Detta tror jag stenhårt på. Jag tror att det är viktigt att utmana sig själv, sätta mål för sig själv och att med små steg jobba mot dessa. Att ha en bild i huvudet om vart man vill tror jag är viktigt. Och vet man inte det så kan det ändå finnas olika saker som du kan definiera och urskilja mål utifrån. Hur vill du att din livsstituation ser ut? En arbetsdag? En bransch? Vad är du intresserad av, vad ger dig en kick och vad motiverar dig yrkesmässigt?

Så hur gör man om man är ung och inte vet vad man vill göra i framtiden?

Leta runt och hitta din grej, eller låt den komma till dig. Nöj dig inte med ett yrke som ger okej lön, där du sitter av timmarna och vill att dagarna ska gå. Använd det istället som motivation till att hitta ett jobb som du ser fram emot, det som driver dig, där du känner att du är inom en bransch, på en arbetsplats eller i en roll där du utvecklas och har roligt. Prata med folk, skapa kontakter, försök få en inblick i branscher som eventuellt är intressanta för dig. När jag läste marknadsföring och älskade den utbildningen men ville se hur det funkade praktisk på en PR byrå, så hörde jag runt med olika byråer i Göteborg och fick komma på möte/studiebesök där VDn på START Communication. Hon visade mig runt och berättade om hur de jobbade, hur en dag såg ut och jag ställde frågor i linje med hur dem tänker vid rekrytering, vad dem söker på ett CV osv. Att skapa sig en bild och att utforska nya arbetsplatser och yrken är guld värt. Har du en kusin eller väns förälder som verkar ha ett roligt yrke? Prata med dem, ta en kaffe och få en inblick i yrket. Leta utbildningar på nätet och var öppen för allt. Jag hade exempelvis hört gott om Borås Universitet och att läsa en utbildning med design, produktutveckling och entreprenörskap. Jag mailade dem direkt och fick komma på studiebesök och kunde fråga alla miljontals frågor man kan tänkas ha. Titta på Universitetens hemsida om gästföreläsningar. Jag gick bland annat på Hanna Widells föreläsning på Handels, som var grym och väldigt inspirerande då hon är en stor förebild för mig. Hon och många andra som kommit långt i karriären poängterar att man vägen aldrig är spikrak utan att man måste jobba och fortsätta jobba hårt efter setbacks.

Om saker du provat inte är något för dig, bra då vet du vad du inte ska rikta dig mot. Men du tar dig ändå framåt på vägen i att hitta det. Och ibland kan det vara några ”hundår” som är svin jobbiga där du får jobba på golvet för att sedan få komma upp på kontoret, eller en obetald praktikplats för att senare få en anställning. Kanske måste du jobba på ett skitjobb för att spara pengar till en yrkesutbildning inom det du vill göra i framtiden. Det viktiga är att ha ett mål med det och att aldrig sluta leta efter personlig utveckling.

Slutligen, tro på dig själv. Tro på vad du har att ge och att hitta din väg dit du kan nå din fulla potential!

Hoppas att ni fick lite bra tankeställare,
Ta hand om er och kör hårt!
Kram H

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!