Därför räknar jag inte kalorier

Ni vet den där appen? Den där som kom för ett par år sedan. När jag var 15år närmre bestämt. Den där som fick mig att äta 300kcal per dag. Den där som bara räknade vad man åt utan att guida något i din helhet där mat är näring, mat behövs för att bränna fett om det nu är något man vill, mat behövs för att prestera i skola, för att prestera i sin idrott. Mat är livsnödvändigt, men jag såg bara kalorier och framförallt en farlig utmaning i att få i mig så lite som möjligt under så lång tid som möjligt. Mindre är ABSOLUT INTE bättre! Mat, näring och fettförbränning är väldigt mycket mer komplext än att äta så lite som möjligt. Dessutom ser jag ingen anledning att en 15åring ska dieta över huvudtaget.. Men det är en annan diskussion. Det är farligt att se kalorier som en utmaning. Eller mat som en utmaning framför näring. Fokus borde vara vad det ger kroppen som en positiv effekt instället för negativ.

Går du på ett uträknat kostschema efter dig, din kropp, dina behov och dina mål så är kalorier nödvändiga att ha som måttstock för att ge dig rätt energi i form av macro och micro nutrienter. MEN. Min filosofi är att det inte är hållbart i längden att väga/mäta och räkna mat. Vill du leva så resten av livet? Nja..! Hitta istället ett sätt där du på ett naturligt sätt håller en kcal nivå som täcker ditt basala energibehov (vad du behöver för att leva om du bara ligger på soffan och inte gör något alls) + energi för din dag, din träning osv. Utgå från mat från nyttiga källor som ger dig näring. Jag tror att det blir farligt när folk stirrar blint på kalorier. Dels för att dem inte tänker på vad dem ger. En chokladkaka kan vara samma kcal innehåll som en hel måltid. Vissa kanske tar bullen på fikarasten och tänker kompensera med att skippa lunchen.. Men vad ger kroppen mest näring? Allt handlar inte om kcal in och ut, kroppen är mer komplex än så. Dessutom tror jag att många missar vad de behöver för det basala behovet, utan de kör på så lite som möjligt och kroppen sätts i svält och man blir väldigt kolhydrats-känslig och försämrar sin egen ämnesomsättning.

Så med andra ord; mitt tips är att inte räkna kalorier, svält inte dig själv, ät nyttigt, ät när du är hungrig, ät tills du är mätt, dra ner på och inta sällan socker, alkohol, snabba kolhydrater osv. Mat är näring som inkluderas i en hälsosam livsstil, så ät hälsosam mat och hitta en väg för dig som är hälsosam och håller i längden. Inte en diet över en tid som inte är hållbar.

Ät av regnbågens färger och basera din kost på mycket grönsaker, frukt, baljväxter, långsamma kolhydrater, vitt kött som fisk och kyckling och mer sällan rött kött. Det ska vara gott och enkelt. Kika under kategorin (KOST/RECEPT) för inspiration!:)

Kram H

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!