prestationsfritt och prestigelöst – Så tacklar du prestationsångest

Hej fina ni. Jag har tidigare skrivit om att skapa motivation till träning. Att hitta sitt inre driv att vilja ta sig till gymmet, att faktiskt få in en bra rutin i vardagen där träning och hälsosam kost är en naturlig del. Att helt enkelt skapa en hälsosam livsstil i sin helhet. De allra flesta kan behöva en motivationsboost. Någon som drar med dem och pushar det där lilla extra.

Sedan har vi dem som inte kan hitta balans. Detta inlägg är till er! Ni som ständigt strävar efter prestation i varje minsta del, som aldrig känner sig nöjda trots uppnådda mål. Ni som sätter mål långt över er kapacitet. Ni som inte lyssnar på kroppen och ni som tar varje möjlig sak som ett nederlag mot er själva. Ni som går i tankar om att ”det är inte tillräckligt, jag hade kunnat göra mer, bättre..”.

Det kan gå till den grad att det blir ett självskadebeteende både fysiskt och psykiskt. Och i värsta fall till sin yttersta spets sluta i Ortorexi och ätstörningar. Jag antar att alla goda saker i livet kan vändas till något dålig om vi missbrukar det, även träning och hälsosam kost. Så var försiktig. Var medveten om vem du är och dina begränsningar. Alla behöver inte en push. Vissa behöver hållas tillbaka. Hitta balans. Är du en av dem som kan köra på, pressa dig själv där psyket alltid kan köra hårdare än kroppen, där du väljer att inte lyssna på kroppens signaler?! Du ska inte pushas. Du ska lära dig BALANS. Att hitta en medelväg där träning är rolig och på en hälsosam nivå. Prova att träna helt prestationsfritt och prestigelöst.

Vad har jag för relation till prestationsångest? Jag är en person som snarare kan pressa mig själv in i kaklet än att behöva pushas. Håller jag inte mig tillbaka så kan jag pressa mig själv och se alla möjligheter som finns till att prestera i träning, jag är en tävlingsmänniska. Men det blir farligt om priset är att förlora sin egen hälsa i tävlandet om prestation. Av den anledningen så är jag hela tiden medveten om vart jag kan hamna om jag kör för hårt, inte lyssnar på kroppen och inte mår bra psykiskt. Träning är en stor del av mitt välmående och så vill jag hålla det i resten av mitt liv. Därför tror jag på att alltid hålla en BALANS. Vila, återhämtning och var nöjd över vad du åstadkommer och vad din kropp kan göra. Även om du har mål inom träningen så ska det vara en rolig process att uppnå. Och grunden du står på är att du är bra precis som du är idag!

Pröva att gå mer på känsla, släng prestationsångest och träna prestationsfritt och prestigelöst. Kom ihåg, det ska vara roligt, hållbart och hälsosamt både fysiskt och psykiskt!

Hoppas att ni fick en tankeställare, jag får påminna mig om detta ibland och det är viktigt att lära känna både sina begränsningar och styrkor mentalt och fysiskt! Alla är vi olika 🙂

Kram H

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!