Mini RECEPTBANK – 10 nyttiga & goda rätter

HAVREGRYNSGRÖT

En klassiker. 1dl havregryn & 2dl vatten alternativt hälften vatten och hälften osötad mandelmjölk. Undvik den klassiska socker-kanel-mjölk gröten och toppa med bär & frön istället.

BANANPANNKAKOR
En del banan och två delar banan. Så ex till två personer: 2 bananer och 4 ägg. Blanda ner lite fiberhavregryn, vaniljpulver och bakpulver för att få dem extra fluffiga.

SMOOTHIEBOWL

Snabbt & enkelt att mixa ihop bär & exempelvis a-fil med god bakteriekultur, yoghurt-kvarg, 0,1% kvarg för bra protein eller vegetabiliskt alternativ. (Kika på innehållsförteckningen & se upp för socker, välj den naturella utan socker och tillsätt naturlig sötma i efterhand isf). Toppa med frukt och rostade frön, nötter & kokosflingor för hälsosamt fett. En favorit är linfrön på för bra fiber & omega3 + omega6.

CHIAPUDDDING

– släng ihop kvällen innan! Chiafrön är grymt nyttigt. Jag blandar 2msk chiafrön & 2dl osötad mandel eller kokosmjölk samt lite vaniljpulver. Rör om och låt stå över natten. Toppa med passionsfrukt & mango eller valfri frukt.

LAX OCH POTATISMOS
Stek lax i lite valfri olja och krydda med citronpeppar och örtagård. Koka potatis, häll av vattnet, mixa med stavmixer med lite valfri mjölk ex mandelmjölk, krydda med salt, pepparmix, vitlökspulver och örtagård!

SPENATSOPPA
Koka upp fryst spenat, broccoli och lök.

Häll av vatten så att det bara är någon deciliter vatten kvar. Mixa med stavmixer till en slät soppa. Krydda med örtagård, lökpulver, provancal ötrkryddor, hackad chilli, en skvätt soya och en tesked sweetchilli. Vill du få soppan tjockare så häll i lite mandelmjöl.

Toppa med hårdkokt ägg.

CHILLI CON CARNE
Jag steker först hackad lök (1-2 st) tillsammans med köttfärs (går att utesluta såklart om man vill köra vego), fräser sedan ner skivad paprika (2st) och skivad tomat tillsammans med en vitlöksklyfta och lite soya. Efter det kör jag i en burk krossade tomater och en buljongtärning, låter detta koka tillsammans med vitlökspulver, lökpulver, svartpeppar, örtagård, paprikapulver, sockerfri tacokryddning från spicemaster, lite sambaloelek/tabasco för hetta och häller sist ner en burk majs och en burk kidneybönor. Låt koka ihop en stund och smaka av. Serveras med ris eller annat val av kolhydrat, funkar lika bra utan också på en salladsbädd!

KYCKLING OCH BULGUR
Stek kyckling i valfri olja med lite soya, lökpulver, örtagård och peppar, alternativt annan kryddning.
Stek upp zucchini och champinjoner tillsammans med pressad vitlök, häll sedan ner kokt bulgur (eller annan kolhydratskälla) som du kokat med en buljongtärning. Rör ner tillsammans med strimlad soltorkad tomat, färsk tomat och basilika.

ASIATISK LAXBOWL
Stek lax i lite valfri olja med soya, oystersauce och valfria asiatiska kryddor. Till det har du råris eller svart ris, avokado, mango, spenat. Vill du ha en god sås till så kan du röra ihop naturell kvarg med lite salt, vitlök och chilli.

PINKBOWL
– oumph (jag gillar smak garlic&herbs)
– grönkål
– riven färsk rödbeta
– finhackat grönt äpple
– lite salladsost (gärna light varianten)
Stek upp allt i en kastrull med lite olivolja salt och peppar. Snabbt gott och enkel lunch.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!