Maximal fettförbränning med mätning av puls

Jag har fått en ny morot i mitt träning och det är att jobba mot puls. Pulsen ger dig massa bra information och indikationer på hur din kropp respondar till träningen och du kan använda den informationen som verktyg i att beräkna och jobba mot dina mål samt läsa av kroppen och lära känna dina olika nivåer.

Exempelvis kan du se hur sömn, mat och vila påverkar hur snabbt du kommer upp i puls eller hur snabb återhämtningen är. En dag då jag sovit dåligt eller inte ätit tillräckligt/ alternativt fel så ser jag det tydligt på min prestation. Jag kan även se vart jag brukar ligga på dagar då kroppen är helt med och dagar då jag känner mig sliten. På så sätt kan jag avväga när jag ska vila och när jag ska lägga in tuffare pass som intervaller.

Vad som är viktigt att ta med sig är att puls är otroligt individuellt din maxpuls säger egentligen inte mycket om hur vältränad du är eller hur bra kondis du har. Däremot kan snabb återhämtningen indikera på bra kondition. Alltså exempelvis hur snabbt du kan komma ner i puls efter en intervall.

Det bästa är att göra ett riktigt maxpulstest men enligt regeln säger man att man kan ta 210 – (0,5 x ålder) för att få ett humm. Sedan handlar allt om att utifrån din maxpuls jobba med olika procentsatser för att jobba i olika faser i träningen. Exemeplvis lägger jag mig runt 65% (enlogt regel 50-70%) av maxpuls för att jobba i maximal förbränning. Som idag exempelvis när jag inte vill jobba upp konditionen (pga förkylning) utan körde 60min spinning och bara ville fokusera på förbränning. Det är grymt att hålla koll så att jag ligger där jag ska i puls, varken jobbar över eller kommer ner i vila.

Det ger verkligen en helt ny dimension i träningen och det är så kul att få indikationer att jobba med mer än bara känslan i kroppen. När kommer det ett verktyg för att mäta muskelkontakt för er med mål att bygga muskler?!

Hittills har jag kört med pulsband på spinningklasserna men jag ska absolut börja använda min Applewatch på gymmet när jag kör löpintervaller, HIIT träning och crossfit woddar. Har du inte testat så tycker jag att du ska testa att köra med pulsband på nästa spinningpass om ditt gym erbjuder det!

Kör hårt!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Hej Moa! Kika på mitt senaste Q&A inlägg så har jag svarat där! Kram Hanna

    hannaelfast 0000-00-00 00:00:00 https://nouw.com/hannaelfast
    Svara
  • Hej! har en liten fråga, undrar nämligen om du bara går på spinningpass eller om du har ett eget upplägg som du kör ibland? Jag vill nämligen köra spinning själv men vet inte hur jag ska lägga upp det…

    moa 0000-00-00 00:00:00
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!