Nyårslöfte eller Livsstillslöfte?

Det börjar närma sig ett nytt år och många går i tankarna om att göra en nystart. Då ska jag bli en ny människa med bra rutiner, bara äta nyttigt och träna varje dag.. få den där drömkroppen inför resan eller åtminstone till sommarn..?! Känner du igen dig? Jag tror många har tänkt så här. Det är samma vad gäller tankesättet om att”unna sig” allt och lite till en helg för att ”på måndag startar jag”. Men faktum är att kroppen reagerar inte olika på vad för mat du ger den en måndag eller en lördag? Inte 1 januari eller den 23 oktober. Det här om att skapa ett ”löfte” om en helt radikalt förändrad livsstil vad gäller kost och träning är ofta att gräva sin egen grav. Att gå från att knappt träna alls och klämma en pizza eller två i veckan till att köpa gymkort, en ny uppsättning träningskläder och boka upp alla pass som erbjuds för att sedan fylla kylen med grönt och kanske tvinga sig själv till att endast dricka gröna juicer varje dag i 2v alternativt hoppa på någon svältdiet som marknadsförs med att ”gå ner 10kg på två veckor med den här mirakelkuren”. Men träning är ju bra och grönkål är ju nyttigt? Ja. Men det finns inga mirakel. Troligtvis kommer du med detta upplägg tröttna eller ge upp inom loppet av en månad.

Det handlar om att med små medel och ett steg i taget själv skapa en livsstil där bra kost och träning är en naturlig del. Det är inget du tvingar dig själv till. Det är inte att börjar på måndag, det är inget löfte du gjorde med dig själv i början av året för att sedan hoppa av och göra ett nytt löfte nästa årsskift. Den dag du hittar en väg som håller för dig och med handen på hjärtat kan säga att du lever ett hälsosamt liv, känner att du gör din kropp, mentala och fysiska hälsa rättvisa samt kan leva precis så här resten av livet – Då har du hittat en hållbar hälsosam livsstil.

Hur tänker jag?

Jag tror man ska ha 3 aspekter i åtanke här. Kost. Träning. Och mental hälsa.

Vad gäller kost så tror jag att man ska hålla ett hälosamt förhållningssätt vad gäller både intag och tankesättet kring mat. Jag tror inte på att förbjuda sig själv från saker men heller inte att ”unna sig”. Att säga till sig själv att ”jag får aldrig äta något med socker i, eller jag får aldrig igen äta bröd med ost osv” gör att du triggar känslor kring maten och skapar begär kring det du inte får. Den klassiska att ”man ännu mer vill ha den man inte kan få”, hänger ni med?! Däremot tänker jag att det är ett val hos mig. Vill jag äta glass, godis och pizza varje dag så hade jag kunnat göra det. Men mitt val är att undvika sådant som kroppen inte mår bra av, det är helt enkelt bara ett smart drag. Kan jag njuta av ett glas vin? dricka alkohol ibland? Äta en gräddig soppa eller kladdig chokladkaka? Absolut. Jag är medveten om att just de sakerna inte är bra för kroppen, men jag gör ett medvetet val i att äta det mer sällan och då njuta av det. I den aspekten kan mat även vara ren njutning och bra för mental hälsa och i att hålla en bra balans. Det händer mer sällan och i mindre mängder, men jag förbjuder mig inte för resten av mitt liv. Det är inte ALLT eller INGET vad gäller en hälsosam kost. Inte Sallad och 500kcal per dag ELLER Pizza varje dag i veckan. Hitta en balans. Försök älska nyttig mat, leta recept och hitta genvägar till att det ska passa dig och din vardag samt tänk på mat som näring och hur du kan boosta kroppen.

Träning

Okej, tänk såhär. Alla har en start. En början då det är motigt och jobbigt. Kroppen vill inte. Hjärnan vill inte. Det är skönare att ligga hemma i soffan och plöja några avsnitt på Netflix än att ta sig iväg till gymmet. Fast känslan efter är ju ändå skön, jag vet ju det.. äsch jag kör på måndag. (?!) Du är inte ensam. Men vad som har betydelse är att du faktist tar dig till gymmet då. Att du tar dig själv den tiden och investerar i dig själv. Att ta sig igenom den första perioden då kroppen inte är van och du känner dig mer eller mindre dålig på allt?! Det är den tuffaste av alla. Tänk bara på att det är värt det och sätt inte för höga krav på sig själv. Jag rekommenderar att verkligen leta tills att du hittar den träningsform du tycker är rolig och ge inte upp för tidigt. Exempelvis när jag testar något nytt så vill jag gärna vara bäst med en gång (vilken man såklart inte är) men då tänker jag att jag ska ge det minst 5 gånger innan jag ger något utlåtande om det. Efter första gången jag testade spinning så tänkte jag ”aldrig mer”. Hjärtat rusade och mjölksyran flödade i benen.. min kropp var verkligen inte van vid denna typ av påfrestning. Men jag gav inte upp, och idag kör jag 3-4 spinningpass / vecka och älskar det. Gör vad som krävs för att hitta ditt inre driv och motivation för det finns inga ursäkter till att inte röra på sig, kroppen behöver det så det är helt enkelt ditt ansvar att ge den det på ett eller annat sätt.

Mental hälsa

Strävar du mot en drömkropp, vill förbränna fett eller bygga muskler? Jag rekommenderar att rannsaka dig själv innan du sätter upp en idealbild om hur din nya kropp ska se ut. Pallar du det och genom processen behålla din mentala hälsa? Förstår du skillnaden på självkänsla, självförtroende och att ditt värde inte ligger i vad du ser i spegeln och vad som står på vågen? Jag förstod inte det. Idag förstår jag, men inte då kcal in och ut, att pressa sig själv till att sticka ut och springa kl 05:00 på morgonen och att väga/mäta mat och kropp var en vardaglig tävling. Vågen och spegeln fick en sådan stor betydelse att andra saker i livet kändes mer och mer meningslösa i takt med att jag förlorade min egen självbild och den mentala hälsan fanns inte med som prioritering över huvud taget. Jag säger inte att man inte kan sätta upp utseendemässiga mål kopplat till att träna och äta rätt. Men ha i åtanke vad du är för typ av person så att det inte triggar fel saker som kan leda till helt fel tankesätt och självskadebeteende i form av ätstörningar. Därför pratar jag om balans, att ha ett bra tankesätt, att skapa en hållbar livsstil och att prioritera sin mentala hälsa i kombination med den fysiska.

Så vad blir då ditt nya nyårslöfte?

Sätt dig ner och tänk igenom hur ditt utgångsläge ser ut? Hur ser din vardag ut med jobb/skola, barn eller annat som tar tid. Hur mycket tid är rimligt att avsätta till träning? (tänk på att det ska vara en prioritet, alltså inte Netflix före träning). Sätt upp mål och bryt sedan ner dem till delmål. Det kan vara allt ifrån att löpa milen på en viss tid, att köra ett visst antal styrke eller konditionspass i veckan alternativt att lyfta en viss vikt i marklyft. Att sätta konkreta mål och delmål gör att träningen känns relevant och pushar till utveckling. Är det en PT du behöver? Ett träningsupplägg och kostråd? (Hör av dig till mig på Instagaram DM så pratar vi mer). Är den avsatta tiden till träning relevant till ditt mål? Lägg en plan på när och hur du ska uppnå delmål och mål. Nu till maten. Tänk över ditt matintag över en dag. När jag jobbat med klienter som önskat kostupplägg så kommer de ofta på sig själva med att omedvetet stoppa i sig onödiga saker under en dag som lika väl kan undvikas om man är medveten. Exempelvis kaffebröd på fikarasten – ta en frukt om du är hungrig? Hur ser lunchrutinerna ut? Finns det möjlighet att äta bättre alternativ eller ta med matlådor? Middagsrutiner? Äter ni mycket hämtmat och orkar inte lagat mat? Bor ni två – hjälps åt. Det är i bådas intresse att äta bra mat. Sök inspiration och recept på nyttig mat. Jag har lagt upp massa recept under ”kost/recept” och letar ständigt nya varianter på hur man kan laga traditionell och god mat med att ersätta råvaror vars näring är sämre med nyttigare alternativ, det är nästan en rolig sport i sig.

Slutligen det finns inget nyårslöfte. Det är en livsstil som ger en vardaglig investering i dig själv, din kropp, hälsa och framtid. Kram H

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!