Här kommer ett efterfrågat inlägg om vad jag köper när jag handlar och vad som finns i min kyl. Som ni vet äter jag plantbaserat och därför blir det MYCKET från just växtriket. Jag älskar stora bowls och att ha enkel mat hemma som inte är svår att tillaga.
Bönor och kikärtor tar säkert upp ett halvt skåp här hemma. Dem slänger jag ner i grytor, rostar i stekpanna/ugn, gör falafel/biffar eller hummus på. Till biffar och liknande har jag mjöl som teff och bovete som kan användas i lite allt möjligt. Snabba grönsaker är färdigkokta rödbetor och majs på burk. Även frysta grönsaker finns alltid hemma då de håller svinlänge. Sedan har vi färska grönsaker och där är röd paprika en riktig favvo. Den kan jag skära upp och äta som den är till mellis, haha så god! Även grönt kallt äpple är min grej. Gärna med jordnötssmör på om ni inte testat den kombon, gör det! Rotfrukter som palsternacka, pumpa och sötpotats slänger jag in på en plåt i ugnen och lägger sedan i en bytta och in i kylen. Det är perfekt att ta fram som kolhydratskälla i en bowl eller lunchlåda. Påsarna med färdighackad kål och sallad är ett riktigt lifehack. SÅ smidigt och snabbt att ta fram. Jag tror att man tjänar på att göra den hälsosamma maten så enkel och lättillgänglig som möjligt. Vi är ju ofta lite av den sorten som avstår från det som känns som ett för stort projekt. Smaksättare som jag alltid har hemma är givetvis vitlök (sällan jag lagar mat utan vitlök!), spiskummin (dröm med kikärtorna), lökpulver (också mycket smak), örtagård (santa marias bästa krydda? perfekt på rotfrukter i ugnen!
Som ni ser är det varken svårt att handla/äta hälsosamt eller plantbaserat. Det blir vad man gör det till.
Men steg 1 är att ha det hemma och nära till hands. 🙂
Kram H