Jag föredrar att största delen av min kost är plantbaserad. Sedan lägger jag till lite vitt kött, fisk, ägg osv. Men ofta blir det sallader eller hälsotallrikar som är helt veganska. Här har du en liten guide till hur du kan komponera dina måltider så att dem fortfarande är fullvärdiga med protein, men samtidigt är helt plantbaserade:
Bönor (t.e.x kidney, svarta bönor): 6-8 g protein per dl (kokt)
Kikärtor: 7-8 g protein per dl (kokt)
Havregryn: 5,5 g protein per portion (40gram)
Chiafrön: 5 g protein per 2 msk frön
Gröna ärtor: 4 g protein per dl
Broccoli: 7-8 g protein per 2 dl (små bitar)
Quinoa: 4 g protein per dl (kokt)
Nötter och nötsmör: 5-8 g protein per 2 msk
Tempeh & tofu: 15-20 g protein per dl
Kronärtskockshjärta: 4 g protein per dl
Gröna bladväxter: 2 g protein per 100 gram
Sparris: 4 g protein per 4-6 stjälkar
Hampafrön: 13 g protein per 3 msk
Massa goda alternativ till vanliga proteinkällor. Om inte för hälosfördelar, så tänker jag på miljön och att dra ner på köttkonsumtion gynnar alla parter! Dessutom är det gott och du mår bra av ren mat som gärna får vara plantbaserad!
såå gott! är dock inte så duktig på att handla det.. måste börja ?